İÇ HASTALIKLARI (DAHİLİYE)

 

Deneyimli uzman dahiliye kadrosu ile iç hastalıkları bölümünün kapsadığı her türlü hastalığın tanı, tedavi ve kontrolünü yürütmektedir. Bunun yanı sıra hastanemizde hasta merkezli sağlık hizmetini ön planda tutulduğu için, sağlık hizmeti verdiği her bireyin kendisini hastalıklardan koruması konusunda alınması gereken önlemler hakkında da bilinçlendirir ve yönlendirir.

İç hastalıkları bölümümüzde; her türlü dahili problemlerde Ulusal ve uluslararası klinik ve akademik tecrübeye sahip öğretim üyesi ve hekimleri ile dünya standartlarında 7 gün 24 saat aynı kalitede hizmet sunulmaktadır.

Dahiliye Nedir?

 

İç hastalıkları (Dahiliye) uzmanlığı, iç organ sistemleri ile ilgili incelemeler yapar. Bu sisteme ait organların her türlü fonksiyon bozukluklarıyla ilgili teşhis ve tedavi hizmetini verir.

Hangi Hastalıkları Kapsar?

 

Üst ve alt solunum yolu hastalıkları, hipertansiyon, mide-bağırsak sistemi hastalıkları, böbrek hastalıkları, tiroid hastalıkları, şeker hastalığı, romatizmal hastalıklar gibi çok geniş bir skalayı kapsar. İç hastalıkları uzmanlık alanı pek çok hastalığın tedavisini sürdürdüğü için kendi arasında alt birimlere ayrılmıştır.

İç Hastalıkları Bölümü Alt Birimleri:

 

Romatoloji:

 

Toplumda yaygın bir hastalık olarak görülen romatizmal hastalıkları inceler ve tedavi eder.

Gastroenteroloji:

 

Karaciğer ve safra yolu hastalıkları, yemek borusu hastalıkları, mide ve bağırsak hastalıkları, kronik hepatitler, sindirim bozuklukları ve pankreas hastalıklarını inceleyip, teşhis ederek tedavisini gerçekleştirir.

Hematoloji:

 

Kanı, kanın üretildiği kemik iliğini ve hemostaz sistemini inceleyen bilim dalıdır. Lenf bezleri ve diğer lenf organların hastalıkları, bazı genetik hastalıkları (hemoglobinopatiler ve talasemiler), immun hastalıkları (immun hemolitik anemi) ve maligniteleri (lösemiler, lenfomalar) kapsar.

Endokrinoloji:

 

İç salgı bezlerinin fonksiyonlarını ve normal dışı çalışma sonucu oluşan hastalıkları inceleyen bilim dalıdır. Bunlar arasında Şeker hastalığı, Metabolik sendrom , Tiroid hastalıkları, Şişmanlık, Hipofiz hastalıkları, Böbrek üstü bezi hastalıkları , kalsiyum metabolizma bozuklukları, Osteoporoz, yüksek tansiyon, Kolesterol (yağ) bozuklukları, çoklu endokrin sistemi etkileyen hastalıklar, kemik ve kalsium metabolizmasını kapsayan hastalıklar yer alır.

Nefroloji:

 

Böbrek yetmezliği, sistemik hastalıklarla birlikte görülen böbrek hastalıkları, hipertansiyon, böbreğin damarsal hastalıklarını tedavi eder.

İç Hastalıkları Uzmanı Nedir? Dahiliye Doktorunun Görevleri Nelerdir?

 

İç hastalıkları uzmanı olmak için öncelikle tıp fakültelerinde 6 senelik temel eğitimin tamamlanması, sonrasında ise Tıpta Uzmanlık Sınavına girerek dahiliye dalında 5 senelik eğitim alınması gerekir.

Eğitimi başarıyla tamamlayan adaylar Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı olarak göreve başlayabilir.

Dahiliye Doktorlarının Görevleri İse Şu Şekildedir:

 

  • Hastaların şikayetlerini dinlemek ve fiziksel muayenelerini yapmak,
  • Şüphelenilen hastalıklara uygun tetkiklerin yapılmasını sağlamak,
  • Tetkik sonuçlarına bağlı olarak en uygun tedavi seçeneğini belirlemek,
  • Gerekli görülmesi halinde hastanın uygun bölüme sevkini gerçekleştirmek,
  • Hastalığın türüne bağlı olarak multidisipliner tedavi yöntemlerinden yararlanmak ve ilgili branş doktorları ile işbirliği kurmak,
  • Risk grubunda bulunan hastalıklara karşı koruyucu ve önleyici tedavileri uygulamak,
  • Tedavi sürecinde hasta takibi yapmak,
  • Yatarak tedavilerde hastanın genel sağlık durumunu kontrol etmek,
  • Yoğun bakım servislerinde yatan riskli hastaların takip ve tedavilerini sürdürmek,
  • Cerrahi operasyonlardan önce ve sonrasında vücut sistemlerinin sağlığını kontrol etmek,
  • Hastalıklar hakkında bilgi vermek ve dikkat edilmesi gerekenleri hastaya anlatmaktır.

Dahiliye uzmanları 5 senelik uzmanlık eğitimi sürecinde tüm vücut sistemleri hakkında kapsamlı bilgiler edinirler. Bu sayede dahiliyenin ilgilenmediği hastalıklar da teşhis edilebilir.

Ancak en etkili tedavi için hastanın ilgili branşlara ve uzmanlara sevki gerçekleştirilmektedir.

Dahiliye Neye Bakar? Dahiliye Hangi Hastalıklara Bakar?

 

Dahiliye bölümü, vücut sistemlerinde görülen sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavi gerektiren her türlü durumundan sorumludur.

Teşhis edilen hastalıklar ileri evrede ise ya da hastalığın teşhisi için ileri branş tetkikleri gerekliyse hasta ilgili bölümlere yönlendirilir.

Ancak genel iç hastalıkları uzmanlığı yeterliyse dahiliye bölümü tarafından tedavi edilir.

Dahiliye bölümünün ilgilendiği hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Solunum Sistemi Hastalıkları:

 

Mevsimsel gripler, burun ve boğaz enfeksiyonları, bronşiyal hastalıklar, akciğerlerde iltihaplanma, soğuk algınlığı, zatürre, akciğerde sıvı toplanması, mevsimsel alerjilere bağlı olarak ortaya çıkan astım şikayetleri gibi hastalıklar dahiliye bölümü tarafından tedavi edilebilir. Tedavi için antibiyotik ilaçlar, ağrı kesici ve ateş düşürücüler, nefes açıcılar ya da ihtiyaç duyulan diğer ilaçlar reçete edilmektedir. Tedavi için gerek görülürse göğüs hastalıkları uzmanına sevk gerçekleştirilir.

  • Hipertansiyon:

 

Kalpten pompalanan kanın damar duvarlarına uyguladığı basınca tansiyon denir. Bu basıncın sağlıklı aralıktan daha yüksek olması ve bu durumun kronik olarak seyretmesi ile hipertansiyon hastalığı ortaya çıkar. Beslenme programının düzenlenmesi ve farmakolojik tedavi ile kontrol altına alınabilen bu hastalık, iç hastalıkları uzmanları tarafından takip edilebilir.

  • Enfeksiyon Hastalıkları:

 

 Ciltte, eklemlerde, karaciğerde, kemiklerde ve idrar yollarında sıklıkla görülür. Aynı zamanda cinsel hastalıklar, ishal, parazit hastalıkları ve brusella, gibi sağlık sorunlarını da kapsamaktadır. Enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde izolasyon büyük önem taşıdığı için yatarak tedavi seçenekleri değerlendirilir.

  • İskelet Sistemi Ve Kas Hastalıkları:

 

Kireçlenme, kronik kemik ağrıları, kemik erimesi,iltihaplı romatizma yumuşak doku hastalıkları, gut hastalığı, eklem romatizmaları ve ailesel akdeniz ateşi gibi hastalıklardır. Fizik tedavi, cerrahi operasyonlar ve farmakolojik tedavi seçenekleriyle iyileştirilmesi mümkündür.

  • Şeker Hastalığı:

 

İnsülin hormonu salınımının yetersiz olması ya da salgılanan insülinin vücut tarafından işlenmemesi nedeniyle oluşur. Farmakolojik tedavi ya da cerrahi operasyonlar ile kontrol altına alınması mümkündür.

  • Tiroit Hastalıkları:

 

Tiroit bezleri başta metabolizma hızını belirlemek olmak üzere vücuttaki birçok işlevden sorumludur. Bu bezlerin normalden daha fazla ya da az çalışması, neredeyse tüm vücut sistemlerini olumsuz etkileyecek sağlık sorunlarına yol açar. Hormonal dengenin korunması için gerekli tedaviler dahiliye uzmanları tarafından uygulanabilir.

  • Böbrek Hastalıkları:

 

Böbreklerde kum ve taş oluşumları, enfeksiyon hastalıkları, iltihaplanma, böbrek yetmezliği, kistik oluşumlar ya da böbrek anomalileri gibi hastalıkları kapsar. Hafif seyirli hastalıklar dahiliye bölümünde tedavi edilebilirken, ileri evre hastalıklar için nefroloji uzmanlarının müdahalesi gerekli olacaktır.

  • Kandaki Yağ Oranlarında Artış:

 

 Trigliserid, kolestrol ya da diğer yağ seviyelerinin yükselmesiyle seyreder. Genetik faktörler, dengesiz beslenme, hastada görülen diğer kronik sağlık sorunları ya da sağlıksız yaşam tarzı nedeniyle ortaya çıkabilir. Genel sağlık durumunun olumsuz etkilenmemesi için erken teşhis ve tedavisi hayati önem taşımaktadır.

  • Kan Hastalıkları:

 

 Kanama bozuklukları, anemi türleri, folik asit yetersizliği, demir eksikliği, kemik iliği hastalıkları ya da B12 eksikliği gibi sağlık durumlarını kapsar. Dahiliye uzmanı tarafından gerekli görülürse hematoloji bölümüne sevk gerçekleştirilir. 

  • Yaygın Görülen Diğer Hastalıklar:

 

Hepatit, karaciğerde kist oluşumu, reflü, siroz, karaciğer yağlanması, fıtık, gastrit, safra kesesi kumları ya da taşları, ülser, safra kesesinde tıkanıklık ve iltihaplanma gibi hastalıklar yetişkinlerde en sık karşılaşılan iç hastalıkları arasında yer alır.

İç hastalıkları bölümünde teşhis ve tedavi edilemeyen hastalıklar için Kulak Burun Boğaz, Nöroloji, Göğüs Hastalıkları, Kardiyoloji, Gastroenteroloji, Hematoloji, Fizik Tedavi, Algoloji ve Romatoloji bölümleri ile koordine şekilde çalışılır.

Yapılacak olan ameliyatlarda cerrahlar ile birlikte dahiliye uzmanları da görev alır.

Bizimle iletişime geçin

Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.

    Uzman ve deneyimli hekimler ileÜcretsiz danışmanlık