FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON 

 

Merkezimizin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde hastalarımıza çağdaş tıbbın tüm tanı ve tedavi yöntemleri doğrultusunda uzman doktor, fizyoterapist , fizik tedavi teknikeri ve hemşire kadrosuyla güler yüzlü ve kaliteli hizmet parolasıyla hizmet verilmektedir. Hastalarımız tanı ve tedavilerinin gerektirdiği şekilde ayaktan ve yatarak tedavi edilebilmektedir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümümüzde osteoporoz (kemik erimesi), osteoartrit (kireçlenmeler), boyun ve bel fıtıkları, omuz-diz ağrıları ve romatizmal hastalıkların yanı sıra nörolojik (inme, MS, Parkinson, parapleji) ve ortopedik rehabilitasyon hastaları (diz ve kalça protezi, artroskopi sonrası), spor ve el yaralanmaları, pediatrik hastalıklar (serebral palsi) da tedaviye alınmaktadır. Tedavilerimizle modern teknoloji ekipmanlarıyla hastaların günlük yaşam aktiviteleri maksimum düzeyde sağlanmaya çalışılmaktadır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü günümüzde tüm tıp dallarında tanısı ve tedavisi olan hastalıklarda da tamamlayıcı bir tıp dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde çocuk ve yetişkin hemen her türlü hastaya rehabilitasyon anlamında destek verilebilmektedir.

Fizik Tedavi Kimlere Uygulanıyor?

 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, çeşitli hastalıkların tedavisinde fiziksel araçları ve egzersizleri kullanarak insanlara ağrısız ve özgür hareket olanağı veren, yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayan bir tıp dalıdır.
Genel olarak hareket sistemi rahatsızlıklarında yaygın olarak kullanılmakla birlikte, diğer tüm sistem rahatsızlıklarının kronik dönemlerinde veya iyileşme safhasında da fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemlerini kullanmak mümkündür.

Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyonun En Yaygın Şekilde Kullanıldığı Rahatsızlıklar

 

Boyun, sırt, omuz, dirsek, el bileği – el, bel, kalça, diz, ayak, ayak bileği ve topuk bölgesindeki ağrılı rahatsızlıklar (menisküs, topuk dikeni, eklem kireçlenmeleri gibi),
Bel ve boyun fıtıkları,
Eklem ağrısı ve hareket tutukluğu yapan romatizmal hastalıklar (osteoartrit, artroz, romatoid artrit, ankilozan spondilit…),
Fibromiyalji, miyalji, tenisçi dirseği, tetik parmak, selülit vb. yumuşak doku hastalıkları,
Karpal tünel sendromu, tarsal tünel sendromu, siyatik sinir sıkışması gibi sinir sıkışmaları,
Huzursuz bacak sendromu,
Duruş bozukluklarına bağlı boyun, sırt ve bel ağrıları,
Skolyoz, kifoz (kamburluk) denilen omurga eğrilikleri,
Yaygın olarak kemik erimesi adıyla bilinen osteoporozda,
Yüz felci
İnme adı verilen yarım vücut felçlerinde (beyin kanaması veya beyin damarlarında tıkanmaya bağlı felçler)
İş veya trafik kazası sonucu oluşan omurilik yaralanmalarında (parapleji)
Çocuklarda doğuştan veya sonradan oluşan felçlerde ve spastik durumlarda (spastik serebral palsi)
Spastisite,
Kırıklara ve diğer ortopedik nedenlere bağlı gelişebilen kas zayıflıkları, eklem ağrısı ve eklem hareket kısıtlılıkları,
Protez ameliyatlarının öncesi ve sonrası
El ameliyatları öncesi ve sonrası ,
Spor yaralanmaları (ön-arka-çapraz bağ yırtıkları, menisküs yaralanmaları vb)
Yaşlılığa bağlı omurga sorunlarında
Lenfödem

En Çok Kullanılan Fizik Tedavi Yöntemleri

 

Sıcak tedaviler: İnfraruj, Hot pack, parafin
Soğuk tedaviler: Cold pack, kriyoterapi
Elektrik akım tedavileri: TENS, interferans, Nöro-müsküler Elektiriksel Stimülasyon (Compex)
Ultrason tedavisi,
Vakumlu tedavi yöntemleri: Vakum enterferans
Lazer tedavileri: Hilterapi (Yüksek yoğunluklu lazer)
Şok dalga tedavisi (ESWT)
Pnömatik kompresyon-Lemfopres (lenfatik drenaj için)
Spesifik egzersiz tedavileri (aletli ve aletsiz egzersizler)
Ozon tedavisi
Girdap banyosu( whirlpool)

Fizik tedavi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanının her hastaya özel olarak düzenlediği fizik tedavi programına, öneri ve uyarılarına göre fizyoterapist ve elektroterapist tarafından yapılır.
Fizik Tedavide çeşitli metodlar 1-1.5 saat süren seanslar halinde uygulanır ve ortalama seans sayısı 15-20 arasındadır. Rehabilitasyon ise en az 1 saat süren seanslar halinde, en az 30 seans söz konusudur.

Osteoartrit (Kireçlenme)

 

Osteoartrit (kireçlenme) eklem ağrısı, hareket kısıtlanması ile kendini gösteren yaşla birlikte giderek artan bir birikim ve yıpranma hastalığıdır. Günümüzün en önemli halk sağlığı problemlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Günlük yaşantımızın içinde var olan pek çok faktörden etkilenmekte ve çok farklı şekillerde sonuçlanabilmektedir. Tedavide hastaların ağrı ve diğer şikayetlerinin azaltılarak yaşam kalitesinin artırılması, eklem fonksiyonlarının korunması ve iyileştirilmesi, sakatlıkların önlenmesi birinci sırada gelmektedir.

Osteoporoz (Kemik Erimesi)

 

Osteoporoz (kemik erimesi) vücudumuzdaki kemik miktarının ve kemik kalitesinin menopoz, tiroid hastalıkları, hareketsizlik, bazı ilaçlar, alkol kullanımı gibi pek çok nedenden etkilenerek azalmasıdır. Hastalık kolayca oluşan kemik kırıkları ve ağrı ile karşımıza çıkar. Tanısında muayene, kan ve idrar tetkikleri, röntgen ve kemik dansitometresi (kemik ölçümü) yapılmaktadır. Tedavisinde kırıkların önlenmesi, kemik miktarının korunması ve artırılması, yaşam kalitesinin artırılması hedeflenir. Beslenmenin düzenlenmesi, uygun egzersiz programının yapılması, ilaç ve fizik tedavi yöntemleri ile ağrının ve fonksiyonel bozuklukların düzeltilmesi ile tedavi edilir.

Boyun Ve Bel Fıtıkları:

 

Boyun ve bel fıtıkları omurlar arasındaki disk dediğimiz yapıların boyun ve bel bölgesinin bilinçsiz ve zor kullanılması, ağır kaldırma, ani ve ters hareketler, travmalar sonucunda şekil ve yer değiştirmesi ile ortaya çıkar. Tedavide istirahat, ilaç tedavisi, hasta eğitimi, fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri, ileri dönemlerde ise cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

Ortopedik Rehabilitasyon:

 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümümüz hastanemizin Ortopedi bölümü ile işbirliği içinde çalışmaktadır.

Hastaların ortopedik cerrahi girişimlerin öncesinde kas ve eklemlerin hazırlığı, cerrahi sonrasında da iyileşmenin hızlanması ve geliştirilmesi bakımından rehabilitasyona ihtiyaç duyduğu günümüzde tüm tıp çevrelerinde kabul edilen ve önerilen bir yaklaşımdır. Hastanemizde de artroplasti (diz ve kalça gibi protez ameliyatları), artroskopik girişimler (bağ ve menisküs tamiri), kırıklar, el yaralanmaları ve Ortopedi Bölümünde ayaktan ya da yatarak tedavi gören tüm hastalarda gerekli rehabilitasyon hizmetleri bölümümüzce sağlanmaktadır.

Nörolojik Rehabilitasyon:

 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümümüz hastanemizin Nöroloji ve Beyin Cerrahisi Bölümleri ile işbirliği içinde çalışmaktadır. Hastalar yapılan her türlü nörolojik cerrahi girişimin öncesinde ve sonrasında polikliniğimizde değerlendirilmekte yatarak ya da ayaktan rehabilitasyon programları uygulanmaktadır. Ayrıca Nöroloji Bölümümüzde takip edilen inme, MS ve diğer hasta gruplarına da yatarak ya da ayaktan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanabilmektedir.

Sporcu Rehabilitasyonu:

 

Hangi kategoride spor yapılırsa yapılsın gerek erken dönem, gerekse geç dönem sonuçları hem olumlu hem de olumsuz yönde rehabilitasyon tıbbının ilgi alanına girmektedir. Bölümümüzde spor yaralanmaları Ortopedi Bölümü ile işbirliği içinde izlenmektedir.

Bizimle iletişime geçin

Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.

    Uzman ve deneyimli hekimler ileÜcretsiz danışmanlık