BİYOKİMYA

 

Biyokimya Laboratuvarında klinik hekimlerin isteği olan testler büyük bir titizlik ve uluslararası kabul görmüş yöntemler ve kabul edilebilir hata hudutları içerisinde çalışılmaktadır. Bu anlayışımız çerçevesinde tanı, takip, risk ve prognoz belirlemeye yönelik Biyokimya Laboratuvarı hizmetlerimizin ekip çalışması ile hasta odaklı olarak devam ettirilmektedir.

Kalite kontrol politikamız

Klinik laboratuarcılık alanında internal ve eksternal kalite kontrol uygulamaları doğru ve güvenilir sonuçlar elde etmek için mutlak gereklidir. Biyokimya Laboratuvarımızda her gün her parametre için mutlaka internal kalite kontrol yapılarak verilen sonuçların tekrarlanabilirliği ve güvenirliliği test edilmektedir. Ayrıca test sonuçlarının doğruluğunun objektif olarak değerlendirilmesi için de dünyanın en geniş katılımlı programları olan CAP (College of American Pathologists), RIQAS, LABPT ve QKNEQAS dış kalite kontrol programlarına üyeliğimiz devam etmektedir.

Ayrıca kurumumuz dünyada otorite kabul edilen bağımsız akreditasyon kurumları olan Joint Commission International (JCI) ve  ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi tarafından da belli dönemlerde denetlenmektedir. Son olarak Mart 2018 de JCI denetimimiz gerçekleşmiş ve %99 luk başarı ile akreditasyon belgemiz yenilenmiştir.

Test Panellerimiz

 

Biyokimya Laboratuvarımızda birçok rutin ve spesifik testler özel kitler ve otonalizörlerle çalışılmaktadır.
Biyokimya Laboratuvarımızda çalışılan test grupları şunlardır:

– Biyokimya ve Elektrolit
– Hormon- Seroloji
– Tümör belirteçleri
– Nöroinflamatuvar panel
– Hematoloji
– Koagülasyon
– İdrar ve gaita analizler
– Toksikoloji analizleri
– İlaç düzeyleri (TDM)

Tıbbi Biyokimyager Nedir? Biyokimya Uzmanlarının Görevleri Nelerdir?

 

Tıbbi biyokimyagerler hastalıkların teşhis edilmesi, takip edilmesi ve tedavi süreçlerinde biyolojik örneklerin analiz edilmesinden sorumludur.

Bunun için organ fonksiyon testleri, idrar tahlili, kan tahlili ya da vücuttan alınan diğer sıvı örneklerinin laboratuvar ortamında incelemesini yaparlar.

Ardından inceleme sonuçları değerlendirilerek tüm süreç boyunca branş doktorları ile işbirliği kurarlar. Aynı zamanda laboratuvar ortamında bulunan malzemeler, tıbbi cihazlar ve kimyasal maddelerin uygun şekilde korunması da biyokimya uzmanlarının görevleri arasında yer alır.

Biyokimya uzmanı olarak görev yapabilmek için 6 sene süren temel tıp eğitimi sonrasında TUS’ta başarılı olmak ve tıbbi biyokimya alanında 4 sene süre uzmanlık eğitimini tamamlamak gerekir.

Ardından uzman biyokimyager unvanı alınabilir. İyi bir biyokimya uzmanının takım çalışmasına yatkın olması, iletişim becerilerinin gelişmiş olması, sorunlara analitik yaklaşabilmesi, modern ekipman ve cihazları kullanma konusunda başarılı olması, zamanı doğru yönetebilmesi ve gözlem yeteneğinin gelişmiş olması beklenir.

Biyokimya Testi Hangi Konularda Bilgi Verir?

 

Biyokimya testinin normal kan tahlilinden bazı farkları bulunmaktadır. Biyokimya testinde kan daha detaylı incelenir ve vücutta var olan tüm dengesizlikler bu test sonucunda ortaya çıkar. Biyokimya testi istendiğinde, bu genellikle şu hastalıkların tespiti için olmaktadır:

Hormonal bozukluklar (metabolik ve endokrin bozukluklar),

Kanın onkotik basıncı ve kandaki albumin miktarı,

Pankreas fonksiyonları,

Kolesterol,

Şeker hastalıkları ile ilgili durumlar,

Açlık kan şekeri değerlerinin tespit edilmesi,

Billirubin miktarı, karaciğer ve safra kesesi fonksiyonları,

Vücudun su dengesi ve elektrolit değerlendirmesi,

Metabolizma değerlendirmeleri,

Koroner kalp rahatsızlıklarının tespit edilmesi,

Serum demir düzeyinin değerlendirilmesi,

Hemoglobin, kan kaybı ya da anemi gibi durumların değerlendirilmesi,

Kalsiyum, potasyum ve fosfor miktarlarının tespiti.

Bizimle iletişime geçin

Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.

    Uzman ve deneyimli hekimler ileÜcretsiz danışmanlık