KOL GERME ESTETİĞİ(BRAKİOPLASTİ)

 

Pazı derisi olarak da bilinen üst kol bölgesi, yaşın ilerlemesi ve özellikle fazla kilo alıp verme sonucu sarkabilir. Brakioplasti adıyla da bilinen kol germe estetiği ise bu problemi ortadan kaldırmak için uygulanan bir yöntemdir. Plastik cerrahi operasyon sayesinde hem fiziksel hem de duygusal açıdan rahatsızlık veren bu sorundan kurtulmak mümkündür.Genel anestezi altında gerçekleşmektedir. Ortalama 1- 3 saat sürer. Hasta ameliyat öncesi gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra anestezi hekimliğince uyutulur. Hastanın kolunu kapattığında izi görülmeyecek şekilde ameliyat yapılması planlanır. İz koltuk altında kalır. Bu plan doğrultusunda dirseğin arkasından koltuk altına kadar olan kolun arka kısmında kalan sarkmış deri parçası eliptik olarak çıkartılmaktadır. Genel itibariyle çok aşırı kilo vermiş ve yine kilo almaya bağlı ortaya çıkan yağ dokusu fazlalığından dolayı kolu çok sarkmış kişilerde bu ameliyatlardan çok memnun olmaktalar.

Kol Germe Ameliyatında Kimlere Hangi Teknikler Uygulanır?

 

Doğum sonrasında hızlı kilo alıp verme tüp mide ameliyatı sonrası hızlı kilo vermeye gibi durumlarda vücutta deformasyonlar meydana gelebiliyor. Bu deformasyonları düzeltmek için, kol germe ameliyatları yapılır. Kol germe ameliyatı koldaki sarkmış bölge cerrahi olarak çıkartılarak yeniden şekillendirilir. Bu operasyonda iki farklı teknik uygulanır. Bunlardan bir tanesi kısa izle yapılan mini kol germe ameliyatı diğeri ise standart kol germe ameliyatıdır.

Mini Kol Germe Ameliyatı

 

Hızlı kilo alıp verenlerde ya da cerrahi sonrası çok fazla sarkması olan hastalarda olabilir. Yaşa bağlı olarak ta birtakım değişiklikler görülebilir. Özellikle yarasa kanadı dediğimiz kolda kanatlanma tarzında bir sarkma olduğu zaman bu hastalar sosyal yaşamda özellikle yaz aylarında kısa kollu kıyafet giydiklerinde bir sosyal sıkıntı çekebiliyorlar. Bu tür durumlarda sarkmanın derecesine bağlı olarak hafif orta derecede yağ dokusuna bağlı meydana gelen sarkmalarda Liposuction ile kombine işlemler yâda mini kol germe ameliyatı yapılabilir. Bu tür ameliyatlarda izi genellikle kol altına saklamak mümkün olabilir. Mini kol ameliyatında izler koltuk altının iç yüzünde kalıyor. Koltuk altının iç yüzüne yaklaşık 5 cm kadar bir kesi yapılır. Bu yapılan kesi alanından eliptik bir doku çıkarılır. Daha öncesi Liposuction ile kolda inceltme işlemi uygulandığı için, deri koltuk altı bölgesine toplanır. İzler tamamen koltuk altı bölgesinde kalır.

Standart Kol Germe Ameliyatı

 

Halk arasında daha çok yarasa kanadı olarak bilinen ağır derecedeki bir sarkmada yara izinin kolun iç yüzünde kalacak şekilde giderilmesi mümkün olabilir. Buradaki iz hastanın görüntüsüne göre son derece kabul edilen biz iz olur. Bu yüzden hastalarda genellikle kol sarkması ameliyatı sonrası sonuçlardan memnun kalırlar. Standart kol germe ameliyatında izler dirsek içyüzünden balar ve koltuk altına doğru uzanır. Sarkık kol ameliyatı sonrası izler buradaki izlerin solması yaklaşık 1 yıllık bir süreci alıyor. İlk 1 ayda pembemsi görünümde olan izler 6 ayla 1 yıl arasında solar ve belli belirsiz bir hale gelir.

Kol Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 

Kol germe ameliyatının uygulama adımları, hastanın sağlık durumuna, sorunlu bölge sayısına ve sorunun büyüklüğüne bağlı olarak değişikliğe uğrayabilir ancak genel olarak aşağıdaki adımlar takip edilir:

  • Kol germe ameliyatı genel ya da lokal anestezi altında uygulanır. Hasta, anestezi etkisiyle uyutulur.
  • Pazu olarak adlandırılan kolun üst bölgesine, iç ve arka kısımdan olmak üzere kesi atılır.
  • Sarkmaya neden olan sarkık üst deri ve koldaki fazla yağ dokusu çıkarılır.
  • Ameliyat öncesinde kolu şekillendirmek için farklı planlamalar yapıldı ise işlemler gerçekleştirilir.
  • Kesi bölgesi, kol germe ameliyatı izi kalmaması amacıyla özenle dikilir.
  • Kesi bölgesine pansuman yapılarak sarılır.
  • İşlem tamamlandıktan sonra anestezi altında olan hasta uyandırılır.

Kol Germe Ameliyatı Öncesi

 

Operasyondan önce kollar iki tarafa açılarak detaylı planlama ve çizimler yapılır. Aşırı olmayan yalnızca yeterli gerginliği sağlayacak ve kol kontörünü bozmayacak biçimde fazlalık olan deri işaretlenir.

Derinin sarkma oranı ve deri altı yağ dokusunun kalınlığına bağlı şekilde yapılacak ameliyat tekniğine karar verilir. Eğer kilo alıp vermeye bağlı bir deri gevşemesi var ise derinin kalınlığı çok olabilir. O zaman önce liposuction denilen işlem uygulanır. Liposuction işlemini bol olan derinin cerrahi olarak alınması takip eder. Bazen deri bolluğu koltuk altı ile sınırlı kalır.

Bu durumda koltuk altında gizlenebilecek sınırlı bir iz bırakmak suretiyle deri bolluğu toparlanabilir. Çoğu vakada ise deri bolluğu dirseğe dek devam etmekte olan bir torbalanma şeklindedir. Bu tip bir durumla karşı karşıya kalındığında, kolun arka iç bölümünde kalan bir iz bırakılır. Ve böylece kol germe işlemi yapılır. Ayrıca bu iz, önden ve arkadan bakıldığında belli olmaz.

Test ve tetkiklerin eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilmesi, operasyona etki edecek durumların göz önünde bulundurulması gereklidir. Hastanın, operasyon sırasında olumsuz sonuçlara neden olabilecek sağlık sorunu var ise operasyon yapılmaması gerekir. Kol sarkması ameliyatı öncesi uzman doktor tarafından belirtilen uyarı ve öneriler dikkate alınarak hazırlıklar tamamlanmalıdır. Kol germe ameliyatı öncesi aşağıdaki uygulamalar yapılır:

  • Ameliyat öncesi tetkikler:

 

Ameliyatı gerçekleştirecek uzman doktor tarafından hastanın ameliyata uygunluğu, genel sağlık durumu, sorun bölgesi ve sorunun boyutu incelenmektedir. Hastanın ameliyattan beklentileri ve doktorun ameliyat planı karşılaştırılarak beklentilerin karşılanması önemlidir.

  • Kan tahlili:

 

Kan tahlili sonuçları, hastanın genel sağlık durumu hakkında bilgi edinilmesine yardımcı olur. Ameliyat öncesinde hastadan kan tahlili alınarak ameliyata uygunluk göz önünde bulundurularak değerlendirmeler yapılır.

  • Anestezi seçimi:

 

Kol germe ameliyatı genel ya da lokal anestezi altında uygulanmaktadır. Hastanın sağlık durumu, anesteziye karşı tepkisi, ameliyatın süresi, hastanın alerjik öyküsü gibi durumlar değerlendirilerek uygun anestezi seçimi yapılır. Anestezi kontrolü sırasında hastayı olumsuz etkileyecek bir durum ile karşılaşılır ise farklı planlamaların yapılması gereklidir.

  • Hastalık öyküsü:

 

Hastanın ameliyat öncesinde geçirdiği hastalık ve operasyonları doktor ile paylaşması önemlidir. Sağlık durumu ameliyata elverişli olmayan hastalar için ameliyat iptal edilebilir veya ertelenebilir. Hastalık öyküsünün alınması sırasında hastanın uzman doktora yardımcı olması ve bilgileri doğru şekilde iletmesi önemlidir. Bu sayede, ameliyat sırasında yaşanabilecek olası komplikasyonlar riski azaltılır.

  • Kullanılan ilaçların doktora bildirilmesi:

 

Ameliyattan kısa bir süre önce ilaç kullanılması, ameliyat sırasında komplikasyonların yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle hastanın, ameliyat öncesinde kullandığı ve kullanmaya devam ettiği ilaçları uzman doktora bildirmesi gereklidir. Kan sulandırıcı ilaçların kullanımı, ameliyat sırasında oluşabilecek kanamanın kontrol altına alınmasını engellediği için hayati bir durumdur. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaçların ameliyattan 10 gün önce bırakılması, diğer ilaç ve takviyelerin ise uzman doktora bildirildikten sonra uyarılara dikkat edilerek kullanılması önemlidir. Ameliyatı olumsuz etkileyecek bir ilaç veya takviye var ise doktor tarafından ilaçların bırakılması tavsiye edilebilir.

  • Alkol ve sigara tüketimi:

 

Alkol ve sigara tüketimi, ameliyat sırasında olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, ameliyattan en az bir hafta öncesi alkol ve sigara kullanımının bırakılması önerilmektedir. Bu uyarıların dikkate alınması ameliyatın başarı oranını artırmaktadır.

  • Yeme ve içme:

 

Kol germe ameliyatı genel ya da lokal anestezi altında uygulandığı için ameliyat öncesi geceden itibaren yeme ve içme kesilmelidir. Bu süre, ameliyat planlamasının ardından değiştirilebilir. Uzman doktorun uyarıları ciddiye alınmalıdır.

  • Ameliyat planlamasının yapılması:

 

Sorunlu bölgenin incelenmesi, uzman doktorun görüşleri ve hastanın ameliyattan beklentileri incelenerek ameliyat planlaması yapılmaktadır. Hastanın ameliyat sonrasındaki memnuniyetinin sağlanması amacıyla ameliyat öncesinde beklentilerini net olarak ifade etmesi önemlidir. Ameliyat ile ilgili soru ve endişeler uzman doktora bildirilerek soruların cevapları alınmalıdır. Bu sayede hasta, ameliyata zihinsel olarak hazırlanabilir.

Kol Germe Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Ameliyattan önceki en az 1 hafta sigara ve alkol kullanılmamalı, kan sulandırıcı ilaçlara ara verilmelidir. Operasyon öncesi herhangi bir enfeksiyon durumunuz gelişirse muhakkak doktorunuza haber vermelisiniz.

Kol germe Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?

 

Kol oldukça hareketli olan bir bölgedir. Aynı zamanda terleyen ve sulanan bir bölgedir. Bu yüzden kol sarkması ameliyatı sonrasında hastaya çok büyük iş düşüyor. Bu bölgenin kuru ve temiz tutulması ve kol hareketlerinin minimuma indirilmesi gerekir. Kolların vücuda yakın bir bölgede durması gerekir. Kola yük bindirecek hareketlerden, ağır eşyalar taşımaktan özellikle kaçınılmalıdır. En az birkaç hafta ameliyat olan kol düşme çarpma gibi travmalara karşı korunmalıdır. İyileşme sürecinin hızlı ve sağlıklı bir şekilde geçmesi için, sigara ve alkol tüketiminden mümkün olduğunca kaçınılmalı Kol sarkması ameliyatı sonrası pansumanların günlük 1 ya da 2 kere batikon ile yapılması ve temiz tutulması çok önemlidir. Kol Germe ameliyatı sonrası iyileşme süreci bu tamamen hastanın sorumluluğundadır.

Kol Germe Ameliyatı Riskleri Ve Yan Etkileri

 

Kol germe ameliyatı, pek çok cerrahi operasyon ile kıyaslandığında daha az risk ve yan etkilere sahip olsa da işlem sırasında genel anestezi kullanılması ve kesi yapılması, çeşitli komplikasyonların oluşmasına neden olabilir. Kol germe ameliyatı risk ve yan etkileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Alerjik Reaksiyon: 

 

Ameliyat sırasında hastaya verilen anestezi ve diğer ilaçlar, çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ameliyat öncesinde yapılan tetkikler bu durumun yaşanma ihtimalini azaltsa da beklenmedik durumlar oluşabilir.

Kanama: 

 

Kol germe ameliyatı sırasında oluşabilecek olası risklerden biri de kanamadır. Ameliyat sırasında meydana gelebilecek kanama, kısa sürede kontrol altına alınamaz ise bölgede hasar oluşturabilir. Hastaların hastalıklarını, kullandıkları ilaç ve takviyeleri ameliyat öncesinde bildirmeleri kanama riskini azaltmaktadır. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar, kanamayı tetiklemektedir.

Enfeksiyon: 

 

Kol belgesine kesi uygulandığı için enfeksiyon riski vardır. Ameliyat sırasında bölgenin sterilize edilmesi ve ameliyat sonrasında gerekli pansuman ve temizliklerin yapılması ile enfeksiyon riski azalır. Yara bölgesi iyileşene kadar hastaların bu konuda hassasiyet göstermesi önemlidir.

Şişlik: 

 

Ameliyat bölgesinde yapılan işlemlerin ardından şişlik ve ödem oluşma riski vardır. Bu riskler beklenen durumlar arasındadır. Ekstra bir tedavi uygulanmasına gerek kalmadan zaman içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır. Bölgede şişliklerin oluşması, operasyon sonucu hakkında yanlış değerlendirmeler yapılmasına yol açabilir ancak ameliyat sonucu hakkında yorumlamalar yapmak için en az 2-3 hafta beklemek gereklidir.

Kol bölgesinde hissizlik: 

 

Kol germe ameliyatı sırasında bölgedeki deri ve yağ tabakasına işlem yapılmaktadır ancak az da olsa, sinirlere zarar verilme olasılığı vardır. Bu tür durumlarda geçici his kayıpları yaşanabilir. His kayıpları yaşayan kişilerin endişe etmeden bir süre beklemeleri önerilmektedir. İyileşme sürecini takiben his kayıpları da devam eder ise uzman doktor ile iletişime geçerek muayene olunmalıdır.

Asimetrik kol görüntüsü: 

 

Kol germe ameliyatı her iki kola da uygulandı ise asimetrik kol görüntüsünün oluşma ihtimali vardır. Ameliyat sonrasındaki şişliğin etkisiyle de asimetrik görüntü oluşabilir ancak doğru yorumlamaların yapılabilmesi için en az 2 hafta beklenmesi gereklidir. Şişliğin geçmesi ve iyileşme sürecinin sağlıklı şekilde tamamlanması ile asimetrik kol görüntüsü hakkında daha net değerlendirmeler yapılabilir ve gerek görülmesi halinde ek ameliyatlara başvurulabilir.

Kol Germe Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Normal Hayata Geri Dönebilirim?

 

Kol germe ameliyatı sonrası hasta aynı gün içinde hastaneden çıkabilir ya da hastanın mevcut durumuna göre 2 gün hastanede kalabilir. Dikişleri almaya gerek olmaz. 10 Günde dikişler tamamıyla iyileşir. Kol sarkması ameliyatı sonrası ortalama 1 hafta kadar bir şişlik olabilir. Bu da ameliyatı sonrası meydana gelebilen normal bir şişlik durumdur.

Kol Germe Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Normal Hayata Geri Dönebilirim?

 

 Kol Germe Ameliyatı sonrası iyileşme süreci ameliyat sonrasında beklenmedik bir durumla karşılaşılmadıkça hasta 1 ayın sonunda tamamen iyi olacak hale gelir.

Bizimle iletişime geçin

Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.

    Uzman ve deneyimli hekimler ileÜcretsiz danışmanlık