REVİZYON RİNOPLASTİ

 

Daha önce yapılan burun estetiği ameliyatı sonrasında istenmeyen sonuçları gidermek için yapılan ameliyattır. Ne yazık ki Rinoplasti ameliyatı her hastada olumlu sonuçlanmamaktadır. Burun ucu sıkılmış-daralmış, geniş, asimetrik, düşük, sarkık veya aşırı kısalmış ve kalkık (domuz burnu) görünümde olabilir. Bunun yanı sıra estetik burun ameliyatları  sonrasında tekrar cerrahi uygulama gerektiren bir sorun oluşma oranı hakkında verilen oranlar çok farklılık göstermekle birlikte bu oranın %10-15 civarında olduğu kabul edilmektedir.

Bu nedenle revizyon ameliyatlarda başarılı bir sonuç almak için mevcut problemlerin çok iyi değerlendirilmesi, ameliyat sırasında uygulanabilecek kulak, kaburga kıkırdağı alınması gibi alternatif yaklaşımların önceden planlanıp gereken hazırlıkların yapılması ve ameliyatı yapacak cerrahın bu tür müdahaleler için yeterli bilgi birikimi ve tecrübesinin olması gerekmektedir.

Revizyon Burun Estetiği ile Neler Yapılabilir?

 

İlk defa yapılan burun estetiği operasyonunda olduğu gibi revizyon cerrahide de amaç yine burun şeklinin düzeltilmesi ve fonksiyonel olarak performansının artırılmasıdır. Bazı durumlarda ilk ameliyatta hasta veya cerrahın beklentileri karşılanmayabilir. Böyle durumlarda revizyon rinoplasti ile düzeltmeye gidilebilir. Bu düzeltme işlemleri 15-20 dakikalık süreçte lokal anestezi altında yapılabilir. Ancak bu süre farklı durumlara göre uzayabilir.

Bazı zamanlar burunla alakalı işlevsel bir problem olmamasına rağmen ilk defa yapılan burun ameliyatından sonra fonksiyon bazında sorunlar ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda nefes almanın sağlanması amacı ile düzeltmeye gidilebilir. Burun estetiği estetik amaçlı yapılan cerrahiler içerisinde en komplike olanıdır. Yanlış bir işlem, durun içerisindeki yersiz değişiklikler burun fonksiyonlarına zarar verebilen durumlardır.

Revizyon burun estetiği ile yapılabilecek uygulamalar ve düzeltmeleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kıkırdaktaki çıkıntılar
  • Burundaki eğrilik
  • Kemerli burun
  • Burun ucundaki sivrilik ve asimetrik olması,
  • Kemerli burun
  • Nefes alma fonksiyonlarındaki sorunlar
  • Burun deliklerindeki asimetri
  • Semer burun deformeleri
  • Aşırı kalkık burun
  • Kıkırdak ya da yumuşak dokudan kaynaklanan kuş gagası dediğimiz deformasyonları

Revizyon estetikte sıklıkla karşılaşılan durum burnun tıkanmasıdır. Burun duvarı veya Nazal septum gibi pek çok neden ile burun tıkanıklığı meydana gelebilir. Pek çok insanın burnunda deviasyon mevcuttur ve pek çok insan bunun farkında bile değildir. Yani burnun iç kısmındaki kıkırdağın veya kemik duvarının eğrilmesi söz konusudur. Burun tıkanıklığı oldukça sıkıntı veren bir durumdur ve rinoplasti ile tedavi edilebilmektedir.

Estetik burun ameliyatı esnasında burunda yapılacak değişiklikler bu saydığımız deviasyonu artırabilir. Hatta birtakım durumlarda ilk ameliyat neticesinde burundaki fonksiyonlar işlevsiz bir hale gelebilir. Bu durumda revizyona gidilmelidir. Burnun hassas bir organ olduğu unutulmamalıdır. Kemik ve kıkırdağa yapılacak uygulamalar deriye yapılacaklardan çok daha zordur. Yapılacak küçük değişiklikler bile estetik ve fonksiyonel açıdan büyük değişikliklere neden olabilir. Bu sebeple rinoplasti, diğer estetik uygulamalarına nazaran çok yüksek revizyon riski taşır.

Estetik revizyon sanat ve bilimin muazzam bir karışımıdır. Revizyonda iyi sonuç alabilmek için tecrübe ve alanda uzmanlık önemlidir.

Revizyon Burun Estetiğinde Yapılamayacaklar Nelerdir?

 

Bilindiği gibi cerrahi tüm operasyonlarda kişinin beklentisi üst seviyelerdedir. Ancak gerçekçi olmak en doğrusudur. Ameliyat sonrasında sanki bir sihirli değnek değmiş gibi bambaşka bir görüntüye kavuşma düşüncesi gerçekçi değildir. Revizyon cerrahisinden sonra mutlaka burun daha iyi görünecektir, o bir kesin. Bir burnu kötü bir durumdan kusursuz bir hale getirmek kolay bir süreç değildir. Burada hayalini kurabileceğiniz durum sadece bir üst seviyedir. Çok kötü bir burun ortalama seviyede bir buruna ve vasat burun da iyiye dönüştürmek hedef olmalıdır.

Muayene Sürecinde Nelere Dikkat Edilir?

 

Revizyon estetiği için öncelikle detaylı bir muayene şarttır. İlk ameliyat ile birlikte hastanın neden mutsuz olduğu neyden memnun kalmadığı ve cerrahın izleyeceği yol açısından bu muayene oldukça önem arz eder. Uzman cerrahın istediği burnun görüntüsünü daha iyi yapmak ve kişiyi rahatsız eden kusurlardan arındırmaktır. Burnun bir denge içerisinde olması sağlanır. Bu denge burun delikleri, burun ucu ve burun sırtı ile sağlanmalıdır. Bununla beraber burnun diğer yüz kısımları ile de denge içerisinde olması gerekir. Yani kaşlar, alın, dudak, yanak, çene gibi bölümlerle estetik bir bütün oluşturmalıdır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda ortaya yüz açısından en uygun estetiğe sahip burun yapısı ortaya çıkacaktır.

Revizyona gelen hastada muayene aşamasında şu noktaların iyi bir şekilde incelenmesi önemlidir;

Estetik manada;

  • Burun üst bölümü – burun kemikleri
  • Burun cildindeki kalınlık
  • Burun orta bölümü – kıkırdak kısmı
  • Burun ucu ve burundaki delikler

Fonksiyonel manada ;

  • Konkalar
  • Nazal valv
  • Alerji
  • Septum deviasyonu

Burnun estetik ve göze güzel gözükmesi tabii ki önemlidir. Ancak burnun fonksiyonel olarak iyi bir şekilde çalışması göz ardı edilemez bir durumdur. Revizyon muayenesinde doktor hastanın isteklerini dinleyecek, farklı açılardan tasarımları ele alıp hasta ile bunlar üzerine konuşacaktır. Bu hem hastanın istekleri hem de doktorun ortaya koyabilecekleri açısından orta noktada buluşma için önemlidir.

Revizyon Burun Estetiği Ameliyat Nasıl Yapılır?

 

Uzman cerrah detaylı bir muayeneden sonra hasta ile nasıl bir yol izleneceğini, nasıl bir uygulama yapacağını hastası ile paylaşacaktır. Nelerin yapılması gerektiğini anlatacak kişisel çözümleri üretme üzerine odaklanacaktır. Ameliyat yapısı gereği zaten kişiye özeldir. Estetik burun ameliyatında burun içerisindeki kıkırdaklar kullanılır, yerleri değiştirilir ve yeniden yerleştirilir. Bu şekilde şekil verilmiş olur. İlk estetik ameliyatta burun içerisindeki kıkırdakların hemen hemen hepsi kullanılmıştır.  Bu sebeple kaburga ya da kulaktan kıkırdak alma yoluna gidilebilir. Hastanın kendi dokusundan alınacak kıkırdak daha sağlıklı olacaktır.

Revizyon burun estetiği genel anestezi altında yapılan ameliyatlardır. Yani hasta ameliyat esnasında uykuda olacaktır. Uyandığında ise cerrahi müdahale bitmiş olacaktır. Ameliyat süresi ise burnun yapısına ve durumuna göre farklılık gösterebilir.

Ameliyat Sonrası Süreç Nasıldır?

 

Burnun korunması ya da düzgün bir şekilde iyileşmesi açısından alçı veya atel kullanılması gerekebilir. Bazı durumlarda yumuşak iç atel ya da kendi kendine erime özelliği olan nasapor gibi özel pedler burun içine yerleştirilebilir. Ameliyat sonrasında burnun stabilize olması önemlidir. Bu sebeple 24-48 saat arasında bu parçaların burunda kalması gereklidir.

Dinlenirken veya yatarken başın göğüs hizasında tutulması şişme ya da kanamanın önüne geçecektir. Normal bir estetik ameliyatından sonra olacağı gibi birkaç gün burundan az bir kanama ya da mukus drenajı gelmesi doğal görülür. Bu gibi olaylara özellikle pansuman çıkarıldığında rastlanabilmektedir.

Burun deliklerindeki küçük gazlı bez pedler akıntıyı kontrol altına alma açısından önem arz eder. Ameliyattan sonra bu pedlerin nasıl değiştirilebileceği hemşireler tarafından anlatılacaktır.

Revizyon sonrasında tıpkı ilk ameliyatta olduğu gibi koşmak gibi, aerobik gibi yorucu aktivitelerden bir süre uzak durulmalıdır. Ayrıca burun tam manada iyileşene kadar yüzmeden de uzak durulmalıdır. Çiğnenmesi zor gıdalar yenmemeli, burnu zorlayacak olan sümkürme, kahkaha gibi yüz kaslarını etkileyecek durumlar kanama azalana kadar dikkat edilmelidir. Eğer diş fırçalanacaksa üst dudak sınırlı bir şekilde hareket ettirilmelidir. Kıyafet olarak da gömlek gibi baş ile teması etmeyecek kıyafetler tercih edilmelidir.  Bu süreçte yine gözlük takmak sakıncalı olacağından bir süre ara verilmelidir.

Revizyon ameliyat sonrasında göz kapaklarında, göz kısımlarında morluklar olabilir. Bu doğal bir süreçtir. Bu morluk ve şişlikler 1 hafta içerisinde geçmeye başlayacaktır. Buz ile masaj yapmak şişlik ve morluklara karşı iyi gelecektir. Ancak unutulmaması gereken şey iyileşme sürecinin kişiden kişiye değişebileceğidir. Örneğin bazı durumlarda burun ucu şişliğinin tam manasıyla kaybolması 6 ayı bulabilmektedir. Bu durum bazı hastalarda ise 1 yıl civarında olabilmektedir. Bahsi geçen şişlik sadece sizin ve doktorunuzun fark edebileceği bir durumdur. Dışarıdan herhangi birinin görebileceği bir şişlik söz konusu değildir. Bu konuda rahat olabilirsiniz. Bu şişliklerin ortadan kalkması ile burun son halini alacaktır.

Revizyon burun estetiği sonrasında yukarıdaki durumlara dikkat edildiği takdirde pek çok hasta 2 ila 3 haftalık bir süreçte normal sosyal yaşamına dönebilmektedir.

Bizimle iletişime geçin

Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.

    Uzman ve deneyimli hekimler ileÜcretsiz danışmanlık