ZİRKONYUM

 

 Diş tedavisinde yaygın kullanılan koruyucu bir kaplama yöntemidir. Günümüzde giderek daha fazla popüler hale gelen zirkonyum diş kaplama diş sağlığı için pek çok fayda sağlar. Uzun ömürlü ve sağlamdır; sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet yaratmaz. Genellikle, kırık, hasarlı, aşınmış, şekilsiz ve zayıf dişleri onarmak için kullanılır. Zirkonyumun bu kadar çok tercih edilmesinin bir nedeni de doğal diş görünümüne olan yakınlığıdır. Birçok diş hastalığının tedavisinde kurtarıcı çözümler sunar. Ayrıca estetik gülüş tasarımı için çok yaygın kullanılmaktadır, sorunlu ve kötü görünümlü dişlere estetik bir görünüm kazandırır.

Zirkonyumun Diş Özellikleri

 

Zirkonyum, doğada az bulunan bir metaldir; gri-beyaz renkte, parlak ve oldukça güçlü bir yapıya sahiptir. Korozyona (aşınma) karşı çok dayanıklı olduğu için sanayide aşırı dayanıklılık gerektiren makinelerin üretiminde de kullanılır. Zirkon ve badeleyit gibi minerallerden elde edilen zirkonyumun, diş kaplamaları dahil olmak üzere pek çok kullanım alanı vardır.

Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

 

Diş hekiminizin, zirkonyum kaplama işleminden önce ağız içi ve dişleri kapsamlı şekilde muayene etmesi gerekir. Hasta ile birlikte tedavi planı ve sürecin detayları konuşulur. Hastaya lokal anestezi uygulanır ve uyuşmanın gerçekleşmesi için kısa bir süre beklenir. Kaplama yapılacak olan dişler gerekli ölçüde ufaltılır ve diş uçları inceltilir. Hastadan ölçü alındıktan sonra tamamen bilgisayar sistemiyle, laboratuvar ortamında hazırlanan zirkonyum kaplama, birkaç seansta kolayca uygulanır. Seanslar arasında geçici kaplamalar yapılır: Böylece kişi işine ve sosyal yaşantısına ara vermek zorunda kalmaz. Kaplamalar, kişiye özel olarak CAD/CAM adı verilen cihazlar yardımı ile tamamen el değmeden üretilir. İşlem yapılacak kişi diş kaplamasının renk ve tonu seçimini kendisi yapabilir. Kaplamalar hazır olduğunda dişe uygulanır. Bir sorunla karşılaşılması ya da soru işareti olması durumunda, bir haftalık deneme süresi içinde kaplamalar geçici olarak da dişlere adapte edilebilir. İşlem sırasında hafif bir sızlama görülmekle birlikte, diş ağrısı veya sağlık problemi gelişme riski azdır. Son aşamada, hastadan 6 ayda bir düzenli olarak kontrole gelmesi istenir.

Zirkonyum Çeşitleri Nelerdir?

 

İki ana çeşit zirkonyum vardır bunlar; yüksek yarı saydam ve katı formda olanlardır. Her iki çeşit de bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim olan CAD-CAM teknolojileriyle üretilmektedir. Kullanılan bu teknolojiler sayesinde kişinin doğal diş yapısına eşsiz bir uyum gösterir. Bu iki tür ve özellikleri şu şekildedir;

Yüksek Yarı Saydam Zirkonyum

 

Yüksek yarı saydam zirkonya türü, doğal diş görüntüsüne çok benzemektedir ve dolayısıyla diğer dişlere uyum sağlamaktadır. Bu özelliğinden dolayı estetik zirkonyum diş kaplama çeşitleri arasında daha fazla tercih edilir. Gücü ise metal kronlarla desteklenen porselen kaplamalara göre nispeten daha yüksektir. Ancak diş hizalaması sorunlarının detaylı ortodontik tedavilerinde bu kaplamaların kullanımı pek tercih edilmez.

Katı Zirkonyum

 

Katı zirkonyum, katı formdaki zirkonyumdur. Bu form diğer zirkonyum türüne göre daha sert bir yapıya sahiptir ve bu özelliği nedeniyle diş sıkma ya da kuvvetli çiğneme alışkanlığı olanlar için daha dayanıklıdır. Kanal tedavisi görenlerde ve diş yapısı zayıf olanlarda güçlü bir diş desteği sunar. Ancak görünümünün opak olması nedeniyle ön dişlerde kullanımı pek tercih edilmez, daha çok arka dişler için uygundur.

Zirkonyum diş kaplamaları ayrıca kullanıldığı amaca göre de çeşitlendirilebilir. Genelde iki amaç için kullanılırken, amaca yönelik zirkonyum çeşitleri şunlardır;

Porselen ile Zirkonyum Kaplama

 

Zirkonyum opak bir malzeme olması sebebiyle diğer dişlere uyum sağlaması zor olabilir. Bu yüzden bazı diş hekimleri uygulama yaparken zirkonyumun üstüne porselen kaplamayı tercih ederler. Bu şekilde yapılan diş kaplaması diğer dişlerle rahatça eşleşir ve görünümü daha doğal olur. Bazı uzmanlar bu şekilde yapılan uygulamada katmanların ayrılma ve ufalanma riskinin artabileceğini düşünür. Eğer bu teknik tercih ediliyorsa zirkonyum kaplama ömrü dikkate alınması gereken bir durumdur. Bu şekilde kaplama yapılırken, kaplamanın diş köküne bağlanması için metal desteğe gerek yoktur, dolayısıyla daha estetik bir görünüm elde edilir.

Zirkonyum Köprü 

 

Zirkonyum kaplama, diş köprü işlemlerinde de uygulanırken, köprü işleminde metal destek gereksinimi olmaması nedeniyle oldukça rağbet gören bir kaplama çeşididir. Ön dişlere zirkonyum kaplama kullanmanın kişilere sunduğu avantajlar ve estetik görünüm sayesinde, diş tedavilerinde oldukça popüler bir kaplama olmayı başarmıştır. Bunun yanında artan talepler doğrultusunda bu malzemenin yeni çeşitleri türetilmekte ve ürün yelpazesi genişlemektedir.

Zirkonyum Diş Bakımı Nasıl Olur?

 

Zirkonyum diş kaplamaları sert malzemeden yapılmış olsa da bakımı söz konusu olduğunda hassas ve nazik davranmak gerekir. Bu kaplamaların günlük bakımını yaparken özel bir diş bakımı ekipmanına gereksinim yoktur. Rutin günlük diş fırçalama ve diş ipi ile temizliğinin yapılması yeterlidir.

Pürüzsüz ve parlak yüzeyi sayesinde leke tutmayan ve plak oluşumuna izin vermeyen bu kaplamalarda sarılık oluşması pek olası değildir. Ancak yoğun olarak sigara, çay ve kahve kullananlarda belirli bir kullanım süresinden sonra lekelenme ve sarılık görülebilir. Böyle durumlarda günlük diş bakımına daha hassasiyet gösterilmesi şarttır.

Eğer zirkonyum kaplamalarda sarılık ve lekelenme oluştuysa, bu lekelerin çıkarılması mümkündür. Diş hekiminden kişiye özel alınan kalıpların içine beyazlatıcı ilaçlar konularak dişlerin temizliği yapılabilir. Bu ilacın ve beyazlatma işleminin hangi aralıklarla uygulanması gerektiği kişiye ve uzmanın tavsiyesine göre değişirken, uygulama esnasında ilaç dolu ağızlığın 6-8 saat ağızda kalması gerekir. Bu da bu beyazlatma işleminin genellikle uyku esnasında uygulanmasını daha uygun kılar.

Zirkonyum Diş Kaplama Ne İçin Kullanılır?

 

  • Kırık veya kesik dişlerin tedavisinde,
  • Kalıtsal diş rengi değişikliği tedavisinde,
  • Asimetrik diş görünümü ve bölünmüş diş görünümü tedavisinde,
  • Sonradan renk değişikliği olan dişlerin tedavisinde,
  • Düşmüş dolguların veya dolgu gerektiren dişlerin tedavisinde,
  • Büyük dolguların, diş implantlarının ve kök kanallarının kaplanmasında,
  • Gülüş görünümünü iyileştirmede.

    Avantajları Nelerdir?

 

  • Üstün estetik ve görünüş: Zirkonyumun rengi doğal olarak beyaz olduğu için, zirkon kaplama yaptıranlar üzerine eklenen ince bir tabaka porselen sayesinde kolay bir şekilde dişlerinin geri kalanıyla uyumlu bir renk yakalayabilirler.
  • Materyalin yarı saydam yapısı, doğal dişlerinizin saydamlığını taklit eder. Sadece birkaç dişi içeren uygulamalarda sıklıkla diş beyazlatma ile birlikte uygulanarak daha beyaz bir gülümseme elde edebilirsiniz.
  • Daha güvenli bir gülümseme: Zirkonyum dişlerde, altyapıda metal kullanılmadığı için diş etindeki ince metal bant görülmez ve diş etlerinde metalik renk yansımasına sebep olmaz.
  • Akrilik yada kompozit restorasyonlara göre lekelenmeye karşı daha dayanıklıdırlar.
  • % 100 biyolojik olarak uyumludur: Şimdiye kadar zirkonyum alerjisi bildirilmemiştir. Bu da restorasyonun uzun süre ağızda kalmasının güvenli olduğunu kanıtlamaktadır.
  • Ayrıca materyalin ısı iletkenlikleri oldukça düşüktür. Diş eti hastalıklarına karşı diğer materyallere göre daha avantajlıdır.
  • Olağanüstü sertlik ve dayanıklılık: Zirkonya temel olarak diş hekimliğinde kullanılan en güçlü malzemedir ve aşınmaya karşı son derece dayanıklıdır.
  • Monolitik zirkon kaplama, geleneksel metal destekli porselenden en az beş kat daha güçlüdür ve çiğneme, ısırma kuvvetlerini daha iyi tolere eder.
  • Zirkonya 1200 MPa gibi olağanüstü bir eğilme mukavemetine sahiptir. (Eğilme mukavemeti, diş kaplamasının tolere ettiği kuvvettir.) Bu sebeple monolitik zirkonlar, metal destekli porselen gibi diğer kaplama materyalleri ile ilgili problemleri olan veya dişlerini gıcırdatan, tırnaklarını ısıran, vb. hastalar için daha iyi bir seçim olabilir.
  • Dişinizle iyi bağlanır: Zirkonya restorasyonlar; dişinize iyi yapışır. Bu özelliği sayesinde kaplamanız uzun süre ağzınızda kalabilir.
  • Metal içermez: Birçok insan daha önceleri, mükemmel fiziksel özellikleri nedeniyle altın kronları tercih ederdi. Ancak, artık insanlar doğal bir gülümsemeye sahip olarak genç ve bakımlı görünmek istiyorlar.
  • Ayrıca metal alerjisi olan bireylerde de zirkonyum kaplama güvenle kullanılabilir.

    Zirkonyum Diş ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

     

    Zirkonyum Diş Koku Yapar mı?

    Zirkonyum diş kaplamaları uygun prosedür ile uygulandığında genellikle ağız kokusu yapmaz. Ancak uygun bir tedavi prosedürü ile uygulanmadıklarında ve diş bakımına özen gösterilmediğinde, her kaplama gibi zirkonyum kaplamalarında ağız kokusu yapma riski vardır. Bunun yanında alttaki dişin çürümesi sonucu da ağız kokusu oluşabilir.

    Zirkonyum Diş Nasıl Çıkarılır ?

    Zirkonyum diş kaplamaları, altındaki dişin çürümesi, diş kanalında problem veya uygunsuz kalıp gibi nedenlerde rahatsızlık verdiğinde bu kaplamaların çıkarılması gerekebilir. Bu durumlarda, kesimi için özel frezler kullanılarak kaplamalar yerinden çıkartılabilir.

    Zirkonyum Diş Ne Kadar Sürece Kaç Günde Yapılır?

    Zirkonyum diş tedavileri işlem yapılacak dişin durumu ve ağız sağlığına göre genellikle 2-7 gün arasında tamamlanmaktadır. Eğer dişetleri sağlığında bir sorun varsa önce onun tedavi edilmesi gerekirken, diş sayısı fazla olduğunda her diş işlemi arasında 2-3 gün ara verilmesi tavsiye edilir. Çünkü bu şekilde kaplamaların yerine oturması sağlanır. Bunun yanında tedavi yapılacak olan diş kliniği veya hastanenin yoğunluğu ve tedavi politikaları da tedavi süresi açısından belirleyici bir faktördür.

    Zirkonyum Diş Sararır mı?

    Zirkonyum diş kaplama malzemesi yapısı gereği pürüzsüz ve kaygan bir yapıya sahiptir. Bu yüzden üzerinde plak birikimi pek olmaz. Ancak yoğun çay, kahve ve sigara tüketen bireylerde diş bakımı rutin yapılmadığı takdirde lekelenmeler ve sarılık görülmesi muhtemeldir. Ancak bu sarılıklar diş hekiminin kişiye özel hazırladığı ağızlıklar içinde konan beyazlatıcılar kullanılarak giderilebilir.

Bizimle iletişime geçin

Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.

    Uzman ve deneyimli hekimler ileÜcretsiz danışmanlık