PROTEZ DİŞ

 

Protez diş, dişler üzerindeki hasarların yada diş kayıplarının neden olduğu çiğneme fonksiyonu, fonasyon ve estetik bozuklukların giderilmesi amacıyla yapılan yapay maddelerdir. Bu özellikleri yerine getirebilmek için ağız içerisindeki dişlerden, sert dokulardan yada implantlardan destek alırlar. Dişlerimiz; vücut fabrikamızın demirbaş işçileri, olmazsa olmazları ve besinlerin bizim için anlam ifade edebilmesi adına gereken ilk askerlerimizdir. Diş protezleri ise, sancılı bir diş kaybı sonucunda tutunduğumuz, kendi dişlerimizin yerine gelen, çiğneyememenin zorluklarını birden yok eden kurtarıcı korumalarımızdır. Protez dişlerden önce ana dişlerin korunması elbette ilk tercih edilecek durumdur. Fakat bazen dişlerimizin hayati önemini vaktinde kavrayamamak, bazen genetik olarak zayıf bir diş ve çene yapısına sahip olmak, bazen de ilerleyen yaşların getirmiş olduğu diş deformasyonları sebebiyle; sindirim sistemimizin vazgeçilmez askerleri olan dişlerimizi kaybedebiliyoruz. Diş hekimi hastanın ağzında, protezin bir balmumu kopyasını dener. Böylece kusursuz bir oturuş için son bir kontrol yapılır.
Oturtulduktan sonra
Protez diş bir kez takıldıktan sonra, hastanın buna alışması yaklaşık bir ay alır. Uzun süre dişsiz kalmışsa, uyum sağlaması iyice güç olmaktadır.
Başlangıçta konuşma sorunları olur, ama hasta protezin biçimine göre, konuşmasını nasıl değiştireceğini zamanla öğrenir.
Protez diş ile yemek başlangıçta çok rahatsızlık verir, ama hasta bir süre sonra gerekli değişiklikleri yaparak buna da alışır. Bazen protezin uygulandığı çenede, bazı yerler acıyıp şişebilir, ama bu kusurlar kolaylıkla düzeltilir.
Protez diş geceleri çıkarılıp, ıslak tutulmalıdır. Bir fırça ile temizlenerek, lekelenmelerini önlemek de önemlidir. Eğer lekelenirlerse, bazı bileşimlerle temizlenebilirler.
Protezlerin, herhangi bir rahatsızlık yaptıklarında, ya da bunun dışında, belirli aralıklarla diş hekimince kontrol edilmesi gerekir. Çenenin biçimi değiştikçe protezler de değiştirilmeli ya da desteklenmelidir.

Diş Protezi’nin Amacı Nedir?

 

Protezde, hastanın kaybolan fonksiyonları tekrar kazandırılmaya çalışılırken, aynı zamanda bozulan konuşmasının da düzeltilmesi ve estetik görünümün de daha iyi olması amaçlanmaktadır. Böylelikle büyük oranda kaybedilen ağız sağlığı düzeltilirken toplum içinde eksik ya da harap olmuş dişlerle yaşamak zorunda kalan bireylerin psikolojik açıdan da desteklenmesi sağlanır. Çünkü bu şekilde yaşamlarını (bir süre de olsa) sürdürmek zorunda kalan bireyler, öncelikle gülmeyi unuturlar. Bakınız, Dişlerin konuşmaya etkisi bu da fonksiyonel bozuklukların yanı sıra, insanlarda kendine güven duygusunun zedelenmesine neden olur. Bu tip hastalara yapılan çeşitli protezlerle insanların yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanır.

Protez Diş Çeşitleri

 

Kuron Ve Köprüler

Diş Eksiklerinin Tedavisi:

Herhangi bir nedenle diş kaybı oluşursa oluşan boşlukların biran önce tamamlanması gerekir. Aksi takdirde komşu dişler bu boşluklara doğru hareket eder ve uygun protez yapımını imkansız hale getirebilir. Bu durumlarda ortodontik tedavi yardımıyla boşlukların tekrar düzenlenmesi gerekir. Diş eksiklikleri tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılabilir:

Sabit Protezler

 

Sabit protezler hasta tarafından takıp çıkarılamayan protezlerdir. Diş boşluğuna komşu dişler prepare edilerek (küçültülerek) destek görevi görür ve köprü adını verdiğimiz protezler ağızda işlem görmüş dişlere özel yapıştırıcılar ile sabitlenir. Son yıllarda özellikle ön diş restorasyonların da zirkonyum tercih edilip çok daha estetik sonuçlar alınabilmektedir.

Sabit Protez Avantajları• Mukozo desteğine gerek yoktur.
• Doğal dişler kadar yer kaplar.
• Isırma kuvveti daha fazla sağlanır.
• Kullanımı kolaydır.
• Estetik yabancı cisim olarak algılanmaz.

Sabit Protezlerin Sınıflandırılması :Sabit protezler yapılma ve uygulanma şekillerine göre kıranlar ve köprüler olarak 2 ana gruba ayrılır.

Kuronlar: Doğal dişin şekil fonksiyon ve estetikliğini iade eden ve tek tek dişe uygulanan sabit protezlerdir.

• Yeterli diş desteği olmadığı durumlarda dolguyu restore etmek için kullanılır.
• Zayıf dişlerin kırılmasını önlemek için kullanılır.
• Diş implantına üst yapı olarak
• Estetik amaçlı kullanılmaktadır.
Metal Destekli Protezler ya da Zirkonyum
• Full porselenler zirkonyum
• Porsiyel porselenler (3/4 kıranlar)
• Porsiyel (4/5 kıranlar)
• Laminete kıranlar

Köprüler: Ağızda bir ya da birden fazla diş eksikliğinin olması ve eksik yerin her iki tarafında da sağlıklı dişlerin bulunması halinde bunlardan alınacak desteklerle diş tamamlanmaktadır.

 

Hareketli Protezler

 

Hasta tarafından takılıp çıkarılabilen protezlerdir. Eğer, çok sayıda diş eksikliği mevcutsa ve yeterli kemik desteği yoksa veya diş kavsinde son dişler mevcut değilse tercih edilir.

A-) Tam Protezler: Ağızda bütün dişlerin olmaması durumunda yapılan protezlerdir.

 

B-) Bölümlü Protezler: Ağızda bir kısım dişlerin mevcut olduğu durumlarda yapılır. Ağızda kalan dişlerden kancalar yarımı ile destek alınır. Eğer kancaların görünmesi istenmiyorsa çıtçıtlı protez olarak adlandırılan hassas tutuculu protezler tercih edilir.

İmplant Üstü Protezler

 

İmplant destekli protezler; implant üzerine yerleştirilen sabit ve hareketli protezler olarak ikiye ayrılmaktadır. Ağzında hiç dişi bulunmayan fakat yeterli kemik desteği olan bireylerde implant destekli protez kullanabilirler.

Ful dişsiz vakalarda sabit protez planlıyor isek üst çenede 6-8 arası alt çenede 4-6 arası implant önermekteyiz.

Hareketli protez planlıyor isek üst çenede en az 4 implant, alt çenede 2-4 implant önermekteyiz.

İmplant Destekli Hareketli Protezlerin Temizliği

 

Günde en az iki defa sabah ve akşam olmak üzere çıkarılıp fırçalanmalıdır. Aynı zamanda implant çevresi ataşmanlar da güzelce fırçalanarak temizlenmelidir. Mümkün ise geceleri protezlerin çıkarılmasını öneriyoruz. Hareketleri protezlerin içerisinde bulunan lastikler, kullanıldıkça zamanla gevşemektedir. Bunlar diş hekimlerimiz tarafından yenilendiği taktirde, eski konforunu geri kazanacaktır.

İmplant Destekli Sabit Protezlerde Köprü Temizliği

 

İmplanlar  yapan kök görevini gördükleri için temizliği doğal dişlerimizin temizliğine benzer. Sabah akşam mutlaka fırçalanmalı ve diş hekimimizin önerdiği şekilde implantlar için özel tasarlanmış dip ipleri, arayüz fırçaları ve hatta ağız duşu kullanılmalıdır.

Protez Dişlere Nasıl Bakılmalı?

 

  • Her yemekten sonra protez dişler su ile temizlenmelidir.
  • Öğün aralarında ve gece yatmadan önce mutlaka temizlenmelidir.
  • Protez dişler için özel diş fırçaları ve diş macunları kullanılmalıdır.
  • Diş fırçalarken tüm yüzeyler temizlenmelidir.
  • Sabit protezler için özel üretilmiş diş ipleri kullanılmalıdır.
  • Hareketli protezler için özel üretilmiş eczanelerde satılan kimyasal temizleyiciler kullanılmalıdır.
  • Kimyasal sıvılarda bekletilen hareketli protezler kullanılmadan önce su ile yıkanmalıdır.
  • Protez dişler üzerinde oluşan leke, tartar ve diş taşı temizlenmelidir.
  • Protez dişler için düzenli doktor kontrolleri yapılmalıdır.
Bizimle iletişime geçin

Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.

    Uzman ve deneyimli hekimler ileÜcretsiz danışmanlık