İMPLANT NEDİR?

 

İmplantlar, doğal diş köklerinin işlevini kaybetmesi sonrasında, diş köklerinin yerini almaktadır. Uygun şekilde kullanılması durumunda ömür boyu kullanılabilen implanlar, ağız içerisinde sabit olarak bulunabilirler. Dental implant cerrahisi, dişlerin diş köklerine vida ve benzeri metal köklerle bağlanmasını sağlar. Prosedür yaklaşık olarak 8 ila 12 hafta arasında tamamlanmaktadır. Kaybedilen diş görünümünün eski hoş görünümüne kavuşmasında önemlidir. Diş köklerindeki eksikliğin protez ile tamamlanması sayesinde hem estetik görünüm hem de çiğneme bozukluğu ortadan kaldırılabilir.

Diş İmplantları Nelerdir?

 

Diş implantı, eksik bir dişin yerini alan bir yapıdır. Vida benzeri cihazlarla cerrah, çene kemiğine bir implant yerleştirir ve bu implant, kuron adı verilen yapay diş için bir çapa görevi görür. Abutment adı verilen bir cihaz, yapay dişi diş implantına bağlar.

Kuron kişinin ağzına uyacak ve dişlerinin rengine uyacak şekilde özel olarak yapılır. Kronlar doğal dişler gibi görünür, hissedilir ve işlev görür.

Diş İmplantları Neden Yapılır?

 

Diş implantları, eksik dişlerin kökleri olarak kullanıldığı için çene kemiğinize cerrahi olarak yerleştirilir. İmplantlardaki titanyum kısım, çene kemiğinizle kaynaştığı için implantlar kaymaz ve konuşurken ses çıkarmazlar. Sabit köprü veya protezlerde olduğu gibi kemik hasarına neden olmaması da implantların yararlı yönlerinden biridir.  Genel olarak, aşağıdaki durumların varlığında diş implantı adaylarından biri olabilirsiniz.

  • Bir veya daha fazla eksik dişiniz olması durumunda
  • Tam büyümeye ulaşmış bir çene kemiğine sahip olmanız durumunda
  • İmplantları sabitlemek için yeterli kemiğe sahip olmanız gerekmektedir
  • Kemik iyileşmesini etkileyecek sağlık durumlarının mevcut olmaması
  • Protez takamıyor veya takmak istemiyor olmanız
  • İmplant süresine ayıracak vaktiniz olması
  • Sağlıklı ağız dokularına sahip olmak
  • Sigara içilmemesi

Diş implantları için planlama süreci; ağız, çene ve yüz koşullarında uzmanlaşmış bir doktor (ağız ve çene cerrahı), tarafından yapılmalıdır. İmplant öncesi, diş etleri ve kemikler gibi dişleri destekleyen yapıların kontrolünü gerektirecektir. Ortodonti alanında uzmanlaşmış bir diş hekimi de dahil olmak üzere yapay dişler tasarlayan ve takan bir diş hekimi (prostodontist) veya bazen bir kulak, burun ve boğaz (KBB) uzmanı tarafından ağız ve çene kontrolünüz sağlanmalıdır. Dental implantlar bir veya daha fazla cerrahi prosedür gerektirdiği için implant sürecini hazırlanmak için aşağıdakileri içeren kapsamlı bir değerlendirmeye girmeniz gerekecektir. Bunlar arasında;

  • Kapsamlı diş muayenesi.
  • Diş röntgeni
  • 3 boyutlu görüntülerin çekilmesi

Ağrıyı kontrol etmek için implant ameliyatı sırasında anestezi seçeneklerinden faydalanacaksınız. Bunlar lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi olmaktadır. Hangi seçeneğin sizin için en iyi olduğunu planlamanız esnasında diş hekiminiz karar verecektir. Sedasyon veya genel anestezi alıyorsanız, ameliyattan sonra birinin sizi eve götürmesi gerekmektedir. Bu nedenle yanınızda birinin olması ve implant uygulaması sonrası size eşlik etmesi önemlidir.

Diş İmplantı Avantajları Nelerdir?

 

Diş implantı yaptırmayı düşünenler, implant kullanan veya hiç kullanmamış kişilerden yanlış bilgiler duyabilirler. Memnun olanlar kadar, yanlış bilgiye sahip olan kişiler nedeniyle diş implantı yaptırma konusunda tedirgin olabilirsiniz. Aşağıda yer alan diş implantı avantajları yazımızı okuyarak, implant faydaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Diş implantı avantajları arasında;

  • daha doğal ve rahat kullanıma sahip olması
  • daha yüksek bir başarı oranına sahip olması
  • çiğneme işlevini geliştirmek
  • yakındaki dişlerde çürük oluşma riskinin azalmasını sağlar
  • kayıp diş bölgesinde kemiğin daha iyi korunmasına vesile olur.
  • yakındaki dişlerde hassasiyet azalmasını sağlar
  • her gece ağızdan çıkarılıp temizlenmesi gerekmez

Ancak diş implantları herkes için uygun bir tedavi yöntemi değildir. İmplant cihazlarının çene kemiğine tam anlamıyla yapışması gerekmektedir. Bu nedenle bir kişinin kemiklerinin implant ameliyatı geçirmeden önce operasyonu kaldıracak kadar sağlıklı olması gerekmektedir.

Diş İmplantı Kimlere Yapılır?

 

Genel sağlık durumu implant tedavisi için uygun olan, çene kemiği yeterli seviyede bulunan her insana diş implantı tedavisi yapılır. İmplant vidalarının belirli bir yükseklik ve genişlikleri bulunur. Çene kemiğinin, implantın ölçülerine uygun olması gerekir. Hastanın kemik seviyesi yeterli değilse, ileri cerrahi tekniği ile (greftleme) kemik tozu, takviye edilerek uygun hale getirilir.

Diş İmplantı Sonrası Ağız Bakımı

 

Diş implantı tedavisinden sonra, ağız bakımı ve hijyeni çok önemlidir. İmplantın ömrü, ağız hijyeninin iyi yapılmasına bağlıdır. Ağız hijyenine çok önem verilmesi gerekir. Ağız hijyenine itina gösterilmez ise, implantlar uzun ömürlü olmaz.

 

Bizimle iletişime geçin

Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.

    Uzman ve deneyimli hekimler ileÜcretsiz danışmanlık