DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ 

 

Diş taşı temizleme işlemlerine detertraj adı verilir. Dişlerin derinlemesine temizleme işlemlerini içeren bu işlemler, dişlerin etrafında yer alan, bakteri içeren diş taşlarını temizleyerek diş etinin sağlıklı bir şekilde korunmasını sağlar. Diş eti hastalığı oluşması durumunda tedavi edilmesini, hastalık oluşmadan önce tespit edilmesi durumunda ise hastalığın oluşmamasını sağlar.

Bu tartar yani diş taşı, sağlıklı olan dişlerin güçsüzleşmesine ve diş eti çekilmelerine neden olmaktadır. İçerdiği bakteri etkisiyle diş eti hastalığını başlatır ve şiddetlendirir. Diş eti hastalıkları etkisiyle dişlerin etrafındaki kemiğin erimesine neden olur. Dişler sallanır ve en sonunda da kaybedilir.

Diş taşları sadece diş macunu ile dişi fırçalayarak ya da diş ipi kullanarak temizlenemez. Bir diş hekimi tarafından uygun tedavi yöntemi ve aletler yardımıyla diş taşları temizlenerek hastaların tedavisi yapılır.

Herkesin dişlerinde belirli miktarda plak birikimi olmaktadır. Ağzınızdaki tükürük, bakteri ve proteinler dişlerinizi kaplayan ince bir tabaka oluşturur. Yemek yediğinizde, yiyeceklerdeki minik parçalar, asitler ve şekerler bu ince tabakaya yapışarak dişlerde plak olarak bilinen bir tortu oluşmasına neden olur. Bu plakta yaşayan bakteriler ise diş eti iltihabına ve diş çürümesine neden olabilir.

Eğer diş etleriniz sağlıklıysa, dokular dişlerinizin etrafını sıkıca sararak plak oluşumunu engeller. Diş etleriniz sağlıklı değilse dişlerinizi saran dokular gevşemiştir. Dokuların gevşek olması, plak oluşumunu ve diş etlerinizde zararlı bakterilerin oluşumunu kolaylaştırır.

Gevşemiş dokuların aralıkları zamanla plakla dolar ve ağız kokusu problemi de yaşarsınız. Eğer diş etlerinizin ceplerinin derinliği 4 mm’den fazla ise diş hekiminiz size detertraj diş taşı temizliği işlemini önerecektir. Bu işlem, ağız sağlığınız için yaptırmanız gereken en basit ve en önemli tedbirlerden biridir. Dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanımı ve düzenli olarak detertraj yapılması diş eti hastalıklarını ve diş çürümesini önemli ölçüde engellemektedir.

Detertraj Nasıl Yapılır

 

Detertraj nasıl yapılır sorusunun yanıtı, hastanın diş etlerinin durumuna bağlı olarak değişebilir. Bu işlem, diş eti hastalığı olan hastalar için diş hekimleri tarafından uygulanan yaygın bir diş tedavi prosedürüdür. Bu işlem, diş taşı birikimini ortadan kaldırmak için diş eti kadar diş yüzeyini temizlemeyi içerir.

Detertraj işleminde ultrasonik temizleyici başlıklar kullanılabilir. Bu başlıklar ile diş taşına verilen mikro titreşimler sayesinde diş taşları parçalanır. Ultrasonik temizleme işleminden sonra  mekanik fırça veya lastikler ile polisaj işlemi yapılır. Bu işlem sayesinde dişlerde zamanla oluşmuş lekeler temizlenir.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Çoğu zaman diş taşı temizliği sonrasında hastalar diş etlerinin daha hassas olduğundan şikayet eder. Ancak bu his sadece birkaç günde kendiliğinden ortadan kalkar. Diş taşı temizliğinin ardından birkaç günlük diş eti hassasiyeti tıbben son derece normal kabul edilen bir durumdur ve endişe edilmesine gerek olmaz. Bu süre içerisinde sıcak ve soğuk yiyecek ile içeceklerin hafif sızıya neden olması da yine beklenen ve normal kabul edilen bir durumdur.

Diş etlerinin hassas olması nedeniyle birkaç gün kürdan ya da diş ipi kullanmamalıdır. Yapılan detertraj sonrasında, özellikle ilk günlerde dişlerde renk değişikliğine neden olabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durmak da gerekiyor. Diş taşı temizliği sonrasında ilk birkaç gün bunlardan uzak durun:

  • Tütün ürünleri
  • Çay
  • Kahve
  • Gıda boyası içeren yiyecek ve içecekler
  • Asitli içecekler

Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir?

 

Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımıyla diş taşı oluşumu engellenebilir. Lifli gıdaların tüketilmesi diş yüzeyinde plak oluşumlarını azaltacaktır. Karbonhidratlı, şekerli, yapışkan ve asitli maddelerin tüketilmesi ve sonrasında iyi bir şekilde diş temizliğinin yapılmaması, diş taşının oluşmasını kolaylaştırmaktadır. Diş taşı oluştuktan sonra fırçalama ile ağızdan uzaklaştırılamaz. Bu yüzden oluşmadan önce önlemler alınmalıdır.

Diş Taşı Temizliği Zararlı mı?

 

Maalesef halk arasında diş taşı temizliği işlemi ile ilgili olarak gerçeği yansıtmayan pek çok inanış var. Bunlardan biri de diş taşlarının temizlenmesinin dişlere zarar verebildiğidir. Oysa aksine tartar temizliğinin yapılmaması dişlere ve diş etlerine zarar verir. Diş taşlarının düzenli olarak temizlenmesi asla dişlere zarar vermez.

Ağızda pek çok bakteri bulunur ve bu bakteriler zamanla diş etlerinin üzerinde yer etmeye başlar. Diş yüzeyinde pürüzlü ve mat bir görünüme sahip tabaka halini alan diş taşları tükürük yardımıyla sertleşir. Bu tabakanın temizlenmemesi ise dişlerde ve diş etlerinde çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olur. İşte bu nedenle detertraj değil, diş taşının temizlenmemesi zararlıdır.

Diş Taşı Temizliği Evde Yapılır mı?

 

İnternette diş taşı temizliği konusunda doğru olmayan çok sayıda farklı bilgi ile karşılaşabilirsiniz. Bunlardan biri de bazı bitki kürleri yardımı ile diş taşlarının temizlenebildiğidir. Ancak bitkileri kaynatarak suyu ile gargara yapmak maalesef diş taşlarının temizlenmesini sağlamaz.

Zira diş fırçasının bile arındıramadığı diş taşlarının sadece gargara ile dişlerden arındırılması zaten mümkün olabilecek bir durum değildir. Dişlerin karbonat ile fırçalanması ya da diş fırçasının gece boyunca limonlu suda bekletilmesi ve sonrasında dişlerin fırçalanması gibi yöntemler ile diş taşlarını temizlemek mümkün olmaz.

Aksine doğru olmayan bilgileri dikkate alarak ya da bilimsel olmayan yöntemleri uygulayarak evde detertraj yapmaya çalışmanın dişlere ve diş etlerine zarar verebileceğini unutmamak gerekiyor. Gerçek dışı bilgilerle dişlere evde müdahale edilmesi, çeşitli diş ve diş eti rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Diş taşı temizliğinin mutlaka bir diş hekimi tarafından, profesyonel ve tıbbi yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmesi gerekir. Evde diş taşı temizliği yapılamaz fakat ağız hijyenini korumak, dişleri düzenli olarak fırçalamak, diş ipi kullanmak ve bu sayede diş taşı oluşumunun önüne geçmek mümkündür.

Temizlik Sonrası Diş Taşı Daha Çabuk Oluşur mu?

 

Hastaların detertraj konusuna endişeli yaklaşmalarına neden olan unsurlardan biri de temizlik sonrasında diş taşlarının daha çabuk oluştuğu yönündeki düşüncedir. Tartar temizliği diş taşı oluşumunu asla hızlandırmaz. Şayet hızlı bir şekilde yeniden diş taşı oluşumu gözlemleniyorsa, kişinin dişlerini nasıl fırçaladığını yeniden gözden geçirmesi gerekebilir. Çünkü tartar temizliğinin diş taşı oluşum hızı üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur. Ağız ve diş bakımının, temizliğinin ihmal edilmemesi, yeniden diş taşı oluşumu periyodunu uzatır.

Her bireyin diş taşı temizliği işlemini 6 ayda bir yaptırması öneriliyor çünkü genellikle diş taşı oluşumu, temizlikten yaklaşık olarak 6 ay sonra gerçekleşiyor. Ancak hastaların dişlerini düzenli olarak fırçalaması, kaliteli diş fırçası ve diş macunu ürünlerini kullanması, özellikle diş ipi kullanımını ihmal etmemesi durumunda tartar oluşum süreci de yavaşlıyor. Bir anlamda diş taşının yeniden ne zaman oluşacağı, kişinin diş temizliğine olan yaklaşımı ile ilgilidir de diyebiliriz.  Rutin diş kontrollerin aksatılmaması da altı çizilmesi gereken faktörlerden biridir.

 

 

Bizimle iletişime geçin

Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.

    Uzman ve deneyimli hekimler ileÜcretsiz danışmanlık