DOLGU NEDİR?

 

Kırılan, aşınan veya çürüyen dişleri kurtarmak, onların daha kötü bir duruma gelmesini engellemek ve dişe daha estetik bir görünüm kazandırmak gibi sebeplerle diş hekimlerinin uyguladığı işleme diş dolgusu denir. Diş dolgusu, diş hekimliğinin neredeyse ilk zamanlarından beri uygulanan bir işlemdir. Bu işlem sayesinde bozuk dokular dişlerden uzaklaştırılır ve dişlerde daha temiz ve sağlıklı bir görünüm oluşturulur.

Diş dolgusu amalgam malzemeden yapılırsa gri, kompozitten yapılırsa beyaz, altından yapılırsa sarı bir renge sahip olur. Tedavi edilecek dişin ağızda bulunduğu yere ve durumuna göre diş hekimleri bu materyallerden uygun olanını dolgu işlemi sırasında kullanır.

Dişlerin restore edilmesi olarak da adlandırılabilecek olan bu işlem, hem diş estetiği hem de çiğneme fonksiyonunun verimliliği için önemlidir.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

 

Öncelikle doktorunuz dişinizin durumunu inceler. Dişlerinizdeki renk değişimleri, röntgen görüntüleri, çürükler bu aşamada tespit edilir. Aynı zamanda dişte meydana gelen kırıklar ve çatlaklar da belirlenir. Doktorunuz eğer gerekiyorsa size dolgu işleminin yapılması gerektiğini belirtir.

Dolgu işlemi için öncelikle dişinizin olduğu bölge anestezi yardımıyla uyuşturulur. Bu hem sizin daha rahat ve acısız bir operasyon geçirmenizi sağlar hem de doktorunuzun işlemi daha rahat yapmasına olanak tanır. Daha kısa süreli ve zahmetsiz dolgu operasyonlarında anesteziye gerek duyulmayabilir.

Dişinizin olduğu bölge uyuştuktan sonra doktorunuz çürükleri, kırıkları ve çatlakları temizleyerek, bozuk ve yıpranmış dokuları ortadan kaldırarak dolgu işlemine başlar. Işın cihazı yardımıyla dişinizde meydana gelmiş olan boşluk doldurulur. Ardından dolgu ile dişinizin bütünleşmesi sağlanır. Çeşitli cilalama işlemlerinden sonra diş dolgusu işleminin sonuna gelinir.

Diş Dolgu Çeşitleri Nelerdir?

 

Diş dolguları yapıldıkları malzemelere göre farklı çeşitlerle karşınıza çıkar. Bunlar; estetik dolgu olarak bilinen beyaz ve porselen dolgular, amalgam dolgular ve diğer dolgu çeşitleri arasında yer alan altın ve cam dolgulardır.

  • Estetik Dolgular

 

Renk bozukluklarında, çürüyen dişlerin tedavisinde, kırılan dişleri onarmada tercih edilen estetik dolgu; beyaz dolgu ve porselen dolgu olmak üzere iki şekilde yapılır.

  • Beyaz Dolgu

 

Beyaz dolgu veya diğer adıyla kompozit dolgu, kompozit malzemesi kullanılarak yapılan dolguya verilen isimdir. Bu dolgu işleminin yapımında ilk olarak dişteki çürükler, kırık ve bozulmuş dokular temizlenir. Temizleme işleminin ardından ışınlar aracılığıyla dişteki boşluk doldurulur. Ardından diş ve kompozit malzeme birbirine sabitlenir ve cilalama işlemine geçilir.

  • Porselen Dolgu

 

Estetik dolgular içerisinde yer alan porselen dolgu, porselen malzemesi kullanılarak yapılan dolguya verilen isimdir. Porselen dolgu genellikle kompozit dolgudan dolayı meydana gelebilen bazı bozulmaların tedavisinde ve düzeltilmesinde kullanılır. Aynı zamanda ön dişlerde meydana gelen sorunların çözülmesinde de tercih edilebilir.

  • Dolaylı dolgu

 

Dolaylı dolgu, diş laboratuvarında yapılması ve yerleştirilmesinden önce iki kez muayenehaneye gitmeyi gerektirir; bunun dışında, kompozit veya diş rengindeki dolgulara benzer. Dolaylı dolgular, dolguyu desteklemeye yetecek diş yapısı kalmamış ancak kaplama gerektirecek kadar da ciddi zarar görmemişse uygulanır.

Dişçiye yapılan ilk ziyarette, çürük veya eski dolgu çıkarılır. Onarılan dişin ve çevresindeki dişlerin birer kalıbı alınır. Kalıp, dolguyu yapacak olan diş laboratuvarına gönderilir. Dolaylı dolgu hazırlanırken dişi korumak üzere (aşağıda anlatıldığı şekilde) geçici bir dolgu yerleştirilir. İkinci ziyaretinizde geçici dolgu çıkarılır ve diş hekimi laboratuvar da hazırlanan dolgunun yerine uyup uymadığını kontrol eder. Uygun olduğu takdirde yerine kalıcı olarak sabitlenir.

İki türlü dolaylı dolgu bulunmaktadır: inlay ve onlay dolgu.

  • Inlay, dolguya benzer ancak çalışmanın tamamı dişin çiğneme yüzeyindeki uçlarda yapılır.
  • Onlay, inlay’den daha kapsamlıdır ve bir veya daha fazla ucu kapsar. Bunlara bazen kısmi kaplama adı da verilir.

Inlay ve onlay dolgular geleneksel dolgulardan daha sağlamdır ve çok daha fazla dayanırlar. Dayanıklılık süreleri 30 yılı bulur. Diş rengindeki kompozit reçineden, porselenden veya altından yapılabilirler. Inlay ve onlay dolgular diş yapısını zayıflatırlar, ancak bu, geleneksel dolgulara göre çok daha düşük seviyede kalır.

Başka bir inlay ve onlay türü olan doğrudan inlay ve onlay, dolaylı uygulanan dolgular ile aynı süreçleri ve prosedürleri izler; aralarındaki fark doğrudan olanların diş hekiminin muayenehanesinde yapılması ve bir ziyarette yerleştirilebilmesidir. Kullanılan inlay ve onlay türü, kalan diş yapısının miktarına ve estetik kaygılara bağlıdır.

  • Geçici dolgu

 

Geçici dolgular aşağıdaki durumlarda kullanılır:

-Birden fazla randevu gerektiren dolgular için; örneğin altın dolguların yerleştirilmesinden önce ve kompozit malzemeler kullanan (diş laboratuvarında hazırlanması gereken dolaylı dolgu) belirli dolgu prosedürleri için

-Kanal tedavisini takiben

-Pulpa tahriş olduğu takdirde diş sinirlerinin “rahatlamasına” izin vermek üzere

-Acil durum diş tedavisi (örneğin diş ağrısına müdahale edilmesi) gerektiğinde

Geçici dolgular dayanıklı olma amacı taşımazlar. Genellikle bir ay içerisinde düşerler, kırılırlar veya aşınırlar. Geçici dolguyu kalıcı bir dolguyla değiştirmek üzere diş hekiminize başvurmayı unutmayın. Aksi takdirde dişiniz enfekte olabilir veya başka şikayetlere yol açabilir.

  • Amalgam Dolgular

 

Çok eski zamanlardan beri kullanılan amalgam dolgu, gümüş dolgu veya gri dolgu şeklinde de bilinir. Amalgam dolgunun malzemesi belli bir oranda kullanılan cıvadır. Dayanıklı olmasıyla bilinen amalgam dolgu içerisinde bakır ve çinko gibi malzemeler de bulunur. Yiyeceklere karşı dayanıklı olan ve kullanıma bağlı olarak değişse de ortalama olarak beş yıl ömrü bulunan amalgam dolgular, içeriğindeki cıvanın toksik olması sebebiyle son zamanlarda pek fazla tercih edilmemektedir. Amalgam dolgu, genellikle arkada yer alan dişlere uygulanır ve diş minesinin siyah bir görünüm kazanmasına neden olur.

Diş Dolgu Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Diş dolgusu işleminden sonra anestezinin etkisi birkaç saat daha devam eder. Bu aşamada bazı doktorlar yemek yenmemesi ve su içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Bunun nedeni dolgunun dişle tam bütünleşmemesi ve lokmalar nedeniyle yapıda bozuklukların meydana gelebilecek olmasıdır.

Anestezinin etkisi geçtikten sonra hafif bir ağrı hissedilebilir. Çoğu hasta hiç ağrı hissetmediğini de söyler. Birkaç gün boyunca dişte hassasiyet görülebilir.

Diş dolgusundan sonra ilk birkaç gün sert yiyecekler tüketilirken dikkat edilmesi ve dolgulu dişle yiyeceklerin parçalanmaması gerekebilir. Diş fırçalama sırasında yumuşak diş fırçaları ve hassas diş macunları tercih edilebilir.

Bizimle iletişime geçin

Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.

    Uzman ve deneyimli hekimler ileÜcretsiz danışmanlık