DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHING) NEDİR?

 

Diş Beyazlatma (bleaching), dişler bazı sebeplerden dolayı renk değişikliğin uğrayarak tekrardan beyaz rengine dönüştürülmesi veya daha beyaz dişler elde etmek için diş hekimleri tarafından yapılan tedavilerdir. Estetik bir tedavidir. Diş beyazlatmak için öncelikle renk değişikliğinin hangi nedenden kaynaklı olduğu tespit edilmelidir. Birçok farklı maddeler ve tedavi seçeneği vardır. Diş beyazlatma iyi ve doğru bir şekilde yapıldığında güvenli ve sağlıklı bir tedavidir. Diş beyazlatma dişlerin beyazlaşmasını ve renk değiştirmelerinin azalmasını beyazlatma jelleri yardımıyla sağlayan bir işlemdir.

Diş Beyazlatmak İçin Hazırlık

 

Dişler beyazlatılmadan çürüklerin tedavi edilmesi gerekir. Bunun sebebi beyazlatıcı solüsyonun çürük bölgeleri geçerek dişin iç kısımlarına ulaşabilmesidir. Eğer bu olursa dişteki hassasiyet artar. Beyazlatma aynı zamanda mine tabakasına sahip olmayan köklerde de işe yaramaz. Çekilen dişetleri köklerin ortaya çıkmasına neden olur. Beyazlatma kuron ve kaplamalarda da işe yaramaz.

Klinikte beyazlatma yaklaşık 30 – 60 dakikalık bir kaç seans arası sürer. Muayene bittiğinde, diş hekimi dişlerinizi temizler ve beyazlatma işlemini başlatır.

Diş Beyazlatma Çeşitleri Nelerdir?

 

Diş beyazlatma tedavisi mevcut olan renkleşmenin hangi sebepten kaynaklandığına göre yapılır. Kullanılan tekniğe göre 2 başlıkta bu tedaviler yapılır. Bunlar:

  • Kimyasal Beyazlatma Tedavisi; diş renginin kimyasal maddeler kullanılarak beyazlatılması işlemidir. En çok hidrojen peroksit ve ona eklenen maddeler kullanılmaktadır. 2 durumda yapılabilmektedir.Bunlar;
  • Canlı Dişlerde Beyazlatma; halen canlılığını sürdüren dişlerde beyazlatma tedavisi yapılabilmektedir. 2 tipte yapılabilir;
  • Ofis Tipi; diş hekimi kontrolünde yapılmaktadır ve güvenlidir. Dişlerde hızlı sonuç alınır. %35’lik hidrojen peroksitler jel veya macun şekilde kullanılır. Hidrojen peroksit diş eti ve yumuşak dokulara zarar verebilir ve bunun anlaşılması için anestezi yapılmaz. Hidrojen peroksitin etkisinin arttırılması için özel ışıklar kullanıla bilmektedir. Plazma ark ve tungten ışık lambaları kullanılabilir lakin bu ısı dişlere zarar verebilir. Tedavi haftada 1 kere olmak kaydıyla 2-5 seansta tamamlanabilir.
  • Ev Tipi; hastalar hekim kontrolünde bu ajanlara evde de kullanabilir. Buna evde diş beyazlatma yani home bleaching denir. Öncelikle hastalar için özel diş beyazlatma plakları ölçü alınarak özel bir şekilde üretilir. Genelde evde canlı diş üzerinde yapılan beyazlatmalarda %15’lik karbamid peroksit kullanılır. Bu plakların ve kimyasal maddelerin kullanımı hekim tarafından hastaya anlatılır. Çeneler sıra sıra beyazlatma tedavisi uygulanır. Ortalama 2-14 gün sürmektedir. Hastalar için piyasa üretilen diş beyazlatma plakları da vardır. Hidrojen peroksit içeriklilerdir. Hastaların tek başına kullanılması olası zararlar yaratabilir. Normal dişler ortalama 2 haftada beyazlarken sigara renklenmesi olan dişler 1 aydan 3 aya kadar beyazlaşabilmektedir.

 

  • Cansız Dişlerde Beyazlatma; kök kanal tedavisi görmüş dişlerde kullanılan malzemelere bağlı olarak zaman içerisinde dişlerde renkleşmeler olabilmektedir. Bu renkleşmelere diş hekimleri tarafından diş beyazlatma tedavisi uygulanabilmektedir. Bu tedaviler şunlardır;
  • Walking Bleach; diş hekimleri tarafından yapılan kısa seanslı tedavilerdir. Güvenli ve başarılı bir tekniktir. Bu teknikte oluşabilecek komplikasyonlara karşı dişler lastik örtülerle izole edilir. Dişte tekrardan kavite açılır ve önceki dolgu materyalleri ve pulpa odasındaki kanal dolgu materyali sökülür. Walking bleach tekniğinde sodyum perborat kullanılır ve su veya anestezi solüsyon ile karıştırılır. Dişin içerisine sıkıca yerleştirilir ve üzeri en az 3 mmlik geçiçi dolgu materyali ile kapatılır. Dişlerin etrafındaki bu solüsyondan bulaşmışsa iyice temizlenir. Hasta 2 hafta sonra tekrar çağırılır ve diş kontrol edilir. İstenilen seviyede diş beyazlamamışsa sodyum perborat tekrardan yerleştirilebilir veya %30’luk hidrojen peroksitle karıştırılarak kullanılır.
  • Termokatalitik Tedavi; Diş hekimleri tarafından yapılır. Bu teknikte %30’luk hidrojen peroksitin pulpa odasına konularak özel ışıklarla ısıtılmasıdır. Bu yöntemde çok fazla komplikasyon meydana geldiğinden rutin olarak kullanılmamaktadır.
  • Ultraviyole Fotooksidasyon Tedavisi; diş hekimleri tarafından yapılır. Bu teknikte dişin pulpa odasına %30’luk hidrojen peroksit konulur ve dişin ön kısmından 2 dakika süre ile ultraviyole ışık uygulanır.
  • Diş Yüzey Aşındırma İle Beyazlatma Tedavisi; dişlerin mine dış yüzeyinin çok küçük kısımlarındaki yüzeysel renkleşmeler için dişler çok küçük miktarlarda aşındırılabilir. Aşındırılan mine dokusuna göre 2 şekildedir. Bunlar;
  • Mikroabrazyon; 0,2 – 0,3 mmlik derinlikteki renklenme ve defektlerde kullanılır. Bu defektlerin üzerine %11-18’lik Hidroklorik asit uygulanır ve bu alanlar ortadan kaldırılır. Pomzalarla da dişler mikron düzeyinde aşındırmalar yapılabilir. Kısa süren tedavilerdir. Bu tedavi sonrası dişler üzerine flor uygulanması lazımdır.
  • Makroabrazyon; bu teknikte ise aşındırıcı frezler kullanılır. Renklenme ve defekt alanı temizlenir ve dişler üzerine flor uygulanır.

Genelde çok derin olmayan florozis vakalarında bu teknikler uygulanır. Dişler üzerinden madde kaldırılacağı için dişlerde hassasiyet olur. Flor uygulanarak bu hassasiyetin giderilmesi amaçlanır.

Mevcut olan kaplamalarınız zamanla ağız içi etkilerle renk değişikliği olabilmektedir. Diş hekiminize başvurarak porselen ve seramik kaplamalarınızı yeniletebilirsiniz.

  • Lazerle Diş Beyazlatma: lazerle diş beyazlatma son dönemlerde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Tamamen diş hekimleri kontrolünde yapılması gerekir aksi takdir zararları olabilir. Diş hekimi aşındırıcı maddeleri diş yüzeyine sürerek üzerine lazer uygulayabilmektedir. Dişler bu sayede yüzeyel renkleşmelerden kurtulabilirler.

 

Diş Beyazlatma Tedavisi İle İlgili Sık Sorulan Sorular 

 

Hangi Tip Diş Beyazlatma Yöntemi Daha Uygundur?

Eğer diş renginin beyaza yakın ve birkaç ton açılması isteniyorsa sadece lazer tipi veya ev tipi beyazlatma yeterli olabilir. Ancak dişlerde sigara, kahve veya çaydan dolayı çok fazla renklenme varsa kombine diş beyazlatma yöntemi daha etkili olur. Kişiye uygun diş beyazlatma yöntemine karar verebilmek için mutlaka doktor muayenesi gerekir.

 

 

Diş Beyazlatmanın Zararı Var Mıdır?

Beyazlatma yöntemleri dişlerde az da olsa hassasiyete sebep olabilir. Bu hassasiyet havaya, çok sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı olabilir. Bu durum normal ve beklenen bir yan etkidir. Diş hassasiyetinin genellikle 24-48 saat içerisinde geçmesi beklenir. Beklenmeyen bir durum ile karşılaşıldığında mutlaka hekime başvurulmalıdır. Diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatmanın dişlere zararı yoktur.

 

 

 

Dişlerin beyazlaması ne kadar sürer?

Dişlerin beyazlaması kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Ortalama beyazlama süresi 2-3 haftadır. Antibiyotik kullanımına bağlı oluşan grileşmelerin beyazlaması daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süre gerektirebilir.

 

Diş Beyazlatmanın Etkisi Kalıcı Mıdır?

Beyazlatma sonrasında renk zamanla kaybolmaya başlar. Bu süre hastanın renkli sıvılar (çay, kahve, şarap, kola vb.) ve sigara kullanımına göre değişir. 6 ay ile 1 yıl arası bir zaman alır. Beyazlatma, 6 ayda 1 ya da 2 seans ile desteklenirse diş beyazlatma kalıcı hale gelir.

 

İşlem Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Beyazlatma süresince ve sonrasında iki gün çay, kahve, şarap, kola gibi renkli sıvılardan ve tütün mamullerinden kesinlikle uzak durulması gerekir.

 

Diş Renginin Farklı Olmasının Sebebi Nelerdir?

Diş renginin kişilere göre farklılık göstermesinin çeşitli nedenleri vardır. Renklenmeler içsel veya dış kaynaklı olabilir. Bunlar; fizyolojik renklenmeler, amalgam dolgu yapıldıktan sonra oluşan renklenmeler, hamilelik ve bebeklik döneminde antibiyotik kullanımına bağlı renklenmeler, kanal tedavisine bağlı olarak dişin içsel olarak renklenmesi, kahve, çay, sigara gibi tüketimlerin sıklıkla kullanılmasına bağlı renklenmeler, travma sonucu dişin içindeki canlı dokunun canlılığını yitirmesiyle oluşan renklenmeler olarak sıralanabilir.

 

Ev Tipi Diş Beyazlatma Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Piyasada farklı farklı diş beyazlatma ürünleri satılmaktadır. Ev tipi diş beyazlatmalarında dikkat edilmesi gereken husus, jeli tarif edilenden fazla uygulamamaktır. Aksi takdirde plak içinden taşan jel diş etlerini tahriş eder. Böyle bir durumda diş etleri hemen yıkanmalı ve diş hekimi ile iletişime geçilmelidir.

 

Diş Beyazlatma İşlemini Yaptırmak İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?

Diş beyazlatma işlemi 18 yaşından büyük tüm yetişkinlerde uygulanabilir.

 

Diş Beyazlatma İşleminin Yapılmaması Gereken Durumlar Var Mıdır?

Beyazlatma yapılmaması gereken durumlar hastanın mevcut durumu ile ilgilidir. Bunun dışında hamilelerde uygulanması tavsiye edilmemektedir.

 

Doğal Ya Da Doğal Olmayan Alternatif Yollarla Diş Beyazlatma İşlemlerinin Zararları Nelerdir?

Karbonat ile diş beyazlatma, zerdeçal ile diş beyazlatma, Hindistancevizi yağı ile diş beyazlatma, çilek ile diş beyazlatma, alüminyum folyo ile diş beyazlatma, limon ile diş beyazlatma, elma sirkesi ile diş beyazlatma, ceviz kabuğu ile diş beyazlatma ve çamaşır suyu ile diş beyazlatma gibi yüzlerce farklı beyazlatma uygulamaları denenmektedir. Ancak bu tip maddelerin dişleri beyazlatmaya hiçbir faydası olmadığı gibi dişler üzerinde geri dönüşümsüz hasarlar ve hassasiyetler oluşturur. Kesinlikle kullanılmamalıdır.

 

Bizimle iletişime geçin

Türkiye’de kendi ülkenizde gibi hissetmeniz için gerekli tüm rahatlığı ve konforu sağlıyoruz.

    Uzman ve deneyimli hekimler ileÜcretsiz danışmanlık